Pretraga

Bespravna gradnja u Istri je trend u porastu: ‘Ovo je napad na naš teritorij, na naš poluotok’

A- A+

Istarski župan Boris Miletić i ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni na konferenciji za novinare su upozorili o bespravnoj gradnji koja je čest slučaj u Istri. Župan je istaknuo kako je riječ o procesu koji traje više godinu, a rekao je i kako je o ovom problemu više puta razgovarao s premijerom Plenkovićem, kao i resornim ministrima.

Župan Boris Miletić

Župan Boris Miletić, foto: Istarska županija

Miletić i Buttignoni su na području Vodnjanštine pokazali konkretne primjere na više lokacija. Miletić je rekao kako se nalaze na lokaciji gdje svjedoče klasičnom primjeru kako na zemljištu koje je izvan građevinskog područja, niče novo naselje, a i da takvih slučajeva ima podosta.

Župan je rekao i kako već duže vrijeme ukazuju na to jer se radi o procesu koji traje više godina, ali da drže da je nakon zadnjeg zakona koji je de facto omogućio ozakonjenje ilegalnih sagrađenih objekata taj trend u porastu. Prisutnim novinarima je rekao kako su dolazeći mogli vidjeti čak i tablu gdje se reklamira prodaja parcela od 400 do 800 kvadrata.

– Bilo koji oblik nelegalne izgradnje je neprihvatljiv, no najgori oblik je izgradnja na šumskom i poljoprivrednom zemljištu, a posebice kada se radi o zaštićenim područjima. Time se umanjuje građevinsko područje koje tada manje vrijedi, te se direktno utječe na stanje infrastrukture, jer je potrebno osigurati dovoljne količine struje i vode, a tu je i pitanje otpada, koji završava na odlagalištima ili u prirodi, naglasio je župan.

Izdvojeni članak

Predsjednik HAZU-a bespravno gradi na Hvaru: Državni inspektorat zatvorio mu gradilište

Ovdje ne bi trebala nicati naselja

Istaknuo je kako ovo definitivno nije mjesto gdje bi trebala nicati naselja i postavio pitanje – čemu onda gradovi, općine, čemu donositi zakone o prostornim planovima? Župan je kazao i kako je o problemu bespravne gradnje više puta razgovarao s resornim ministrima i predsjednikom Vlade.

Također, premijeru Plenkoviću je prilikom posljednjeg susreta uručio materijal koji je pripremila Javna ustanova Natura Histrica, a riječ je o brojnim fotografijama koji svjedoče o razmjeru ove pošasti. Rekao je kako vjeruje da će premijer to ozbiljno razmotriti jer rješenja postoje.

–  Nerijetko se događa da su bespravni graditelji strani državljani, koji to u svojim matičnim državama ne čine. Ne vjerujem da bi ikome od nas palo na pamet da takvo nešto napravi pokraj Bleda. To se tamo ne događa jer pravna država funkcionira. Mi ovdje na području Istarske županije imamo 2 građevinska inspektora, od kojih je jedan na terenu i on sigurno sam ne može pokriti čitavo to područje, zaključio je Miletić.

Župan Miletić je rekao i kako su predlagali konkretna rješenja kako zaustaviti ovaj napad na prostor, jer za njega, uz ljude, prostor najvrjedniji resurs kojim raspolažu. Kako je istaknuo, za njega je svaki pedalj Istre, svaki kvadratni metar i svaki čovjek u Istri jednako vrijedan i jednako bitan.

Izdvojeni članak

U Istri na tuđoj zemlji sagradili 29 vila s bazenima: ‘U kakvoj Alan Ford državi mi živimo’

‘Napad na naš teritorij’

– Ako državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra neka ovlasti prepusti regionalnoj i lokalnoj razini. Siguran sam da ćemo se znati s time obračunati jer je ovo napad na naš teritorij, na naš poluotok. S druge strane treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja, istaknuo je Miletić.

Kako je pojasnio, župan smatra da kada bi kazne bile puno, puno veće i kada to više ne bi bila prekršajna nego kaznena odgovornost, pa bi netko tko bespravno gradi završio u zatvoru, a ti se objekti porušili, poslali bi dobru poruku svima. Smatra da rješenja postoje –  potrebna je politička volja i duboko je uvjeren da će ovaj apel doći do ušiju nadležnih.

Vjeruje da premijer i novi resorni ministar Bačić mogu ovome doći na kraj, naravno uz suradnju sve tri razine vlasti, od države, županije do jedinice lokalne samouprave, odnosno gradova i općina. Ravnateljica Buttignoni je kazala kako su oni kao ustanova podnijeli kaznene prijave za sve ilegalne radnje u zaštićenom području jer se njihova Ustanova bavi upravo zaštićenim područjima.

– Niču bespravni objekti, montažni objekti, male, velike kuće, betonski temelji, betonski bazeni sve u zaštićenim područjima. Poslali smo jako puno prijava Državnom inspektoratu, ali ništa. Preostalo nam je da krenemo s kaznenim prijavama što smo počeli činiti. Na taj način, nadamo se da ćemo stopirati ilegalnu gradnju barem u zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost i da će barem na 20-30 ilegalni graditelji završiti u zatvoru, rekla je Buttignoni.

Izdvojeni članak

Održano drugo izdanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode: Nastupala i Severina

Veliki ekocid

Kako je pojasnila, s biološke strane, radi se o velikom ekocidu. Rekla je da se uništavaju staništa i da nema više vrsta. Napomenula je i da za svaku ilegalnu gradnju treba struja, voda, kanalizacija, rasvjeta i da kad bi sve to išli postaviti, tome nema kraja. Zaključila je da će onda sve biti u betonu i da si to definitivno ne možemo dozvoliti, da se predivna zemlja pretvori u beton.

Javna ustanova je do sada podigla 30-ak kaznenih prijava, a prema povratnim informacijama Državno odvjetništvo se bavi time i podignute su optužnice. No, sve je to ide presporo, smatra ravnateljica, jer u međuvremenu nikne novih 200-300 kuća. Na području Vodnjanštine, dodala je, bespravni graditelji su većinom Slovenci, ali i Talijani, Nijemci, Austrijanci.

– Predlažem da kada inspektori završe s kontroliranjem cijena po trgovačkim centrima, neka prijeđu na teren i krenu se baviti bespravnom gradnjom u Istarskoj županiji, ali i na cijelom priobalju, zaključila je ravnateljica Buttignoni, koja procjenjuje da bi bilo potrebno barem 300 osoba na terenu da se riješi problem.

Podsjećamo, nedavno je i Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, u saborskom govoru na slobodnu temu progovorio o problemima s bespravnom gradnjom u Istri. Na području Labinštine je tako bespravno izgrađeno 29 vila s bazenima. Miletić je najavio da će podići kaznene prijave. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap