Pretraga

Predsjednik HAZU-a bespravno gradi na Hvaru: Državni inspektorat zatvorio mu gradilište

A- A+

Poznati arhitekt i predsjednik HAZU-a, Velimir Neidhardt, bespravno izvodi radikalnu nadogradnju stare kuće u malom mjestu na Hvaru, Gromin Dolac. Državni inspektorat je nakon inspekcijskog očevida zatvorio gradilište, a inspekcijski postupak je još uvijek u tijeku.

Hvar, foto: Unsplash; Aleksandra Krasinska

Neidhardt izvodi radove u mjestu Gromin Dolac u općini Jelsa, na području gdje je gradnja zabranjena, bez ikakvih oznaka na gradilištu. Telegram je to saznao i obratio se Državnom inspektoratu, koji im je nakon više od dva tjedna potvrdio da Neidhardt bespravno izvodi građevinske radove.

– Inspekcijskim očevidom utvrđeno je da investitor izvan građevinskog područja, bez pravomoćne odnosno izvršne građevinske dozvole, gradi građevine. Sukladno Zakonu, gradilište je zatvoreno te je ostavljen poziv za saslušanje, odgovorili su iz Inspektorata i napomenuli da je daljnji inspekcijski postupak ‘u tijeku’.

Kontaktirali su i samog Neidhardta, koji je rekao da je za postupanje inspektora doznao tek nakon što su mu proslijedili odgovor koji su primili. Rekao je kako odmah kontaktirao Državni inspektorat i zamolio ih da provjere točnost onoga što se događa. Napomenuo je i kako je iznenađen činjenicom nepoznavanja njegove legalne gradnje.

Izdvojeni članak

Neidhardtov ilegalni balkon u Ilici postao ‘viseći vrt’

Nestala ploča

Akademik smatra da je do problema došlo zato što inspektor nije vidio ploču o izvođenju radova, koju svaku investitor mora postaviti na gradilište. Ipak, rekao je kako je on ploču postavio, ali je ista nestala – nije mu poznato kako. Rekao je da ju je možda netko otuđio, ili da ju je odnio vjetar.

Kaže da su svi radovi koje izvodi u skladu s propisima. Tvrdi da je u veljači 2007. godine dobio lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju postojećeg objekta uz dodatna uvećanja, zatim u kolovozu 2009. potvrdu glavnog projekta te da je počeo graditi u svibnju 2011. godine, kada je o radovima obavijestio i sve nadležne institucije.

Državni inspektorat se s akademikom ne slaže, pa su tako rekli kako ostaju pri svom nalazu, bez obzira na sve što Neidhardt govori. Na fotografijama koje je objavio Telegram se vidi kako je nadogradnja stare kuće radikalna. Izgrađen je stakleni paviljon na koji su postavljeni solarni paneli.

– Upravni inspekcijski postupak znači da je on pozvan da dokaže radnje koje izvodi. Dobio je za to poziv. Ovaj se slučaj rješava kao i svaki drugi, rekli su iz Inspektorata.

Izdvojeni članak

USKOK objavio detalje o bespravnoj gradnji: Nakon akcije u Istri, čak 26 okrivljenika

Nije prvi put

Situaciju je prokomentirala i arhitektica Mariana Bucat, koja je dobila na uvid fotografije i dokumentaciju akademika Neidhardta, te zaključila da postoje dvije etaže više nego što je bilo predviđeno lokacijskom dozvolom. Napomenula je da to što osoba ima lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta, ne znači da gradi legalno.

Podsjećamo, Ilegalni balkon na dvorišnoj fasadi zgrade u Ilici 17, bio je predmet rasprave još prošle godine otkriveno kako je vlasnica ilegalnog balkona u samom centru Zagreba Narcisa Neidhardt, supruga predsjednika HAZU i arhitekta Velimira Neidhardta. Gradilište su nakon prijave i reakcije medija posjetile inspekcije Ministarstva kulture kao i Građevinska inspekcija te su s obzirom na to da investitor za radove nije ishodio dozvole – zatvorili gradilište. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap