Pretraga

Neidhardtov ilegalni balkon u Ilici postao ‘viseći vrt’

A- A+

Prošle godine obustavljeni su radovi na dvorišnom balkonu u centru Zagreba s obzirom na to da investitor Narcisa Neidhardt, supruga predsjednika HAZU-a, za radove nije ishodila dozvole. Ipak, čini se da bi oni uskoro mogli biti nastavljeni s obzirom na to da je balkon preko noći postao “ekološki zeleni viseći vrt”.

Foto: Unsplash

Ilegalni balkon na dvorišnoj fasadi zgrade u Ilici 17, bio je predmet rasprave još prošle godine kada je Jutarnji list otkrio kako je vlasnica ilegalnog balkona u samom centru Zagreba Narcisa Neidhardt, supruga predsjednika HAZU i arhitekta Velimira Neidhardta. Gradilište su nakon prijave i reakcije medija posjetile inspekcije Ministarstva kulture kao i Građevinska inspekcija te su s obzirom na to da investitor za radove nije ishodio dozvole – zatvorili gradilište.

Izdvojeni članak

Jednostavni trikovi za uređenje malih balkona

‘Ekološki zeleni viseći vrt’

No sada, prema Rješenju o izdavanju građevinske dozvole, koje je u veljači izdao Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, komunalne poslove, graditeljstvo i promet – balkon je odjednom postao “ekološki zeleni viseći vrt”. Navedenim rješenjem gradski ured investitoru radova, a to je Narcisa Neidhardt, dozvoljava rekonstrukciju stana na prvom katu zgrade koja podrazumijeva izmjene unutarnjeg rasporeda te izvedbu novih instalacija ali i dogradnju ekološkog zelenog visećeg vrta, a navodi se kako radovi u smislu Zakona o gradnji spadaju u skupinu 2b, za koje se utvrđuju posebni uvjeti, ali se ne provodi postupak donošenja rješenja o potrebi procjene utjecaja na okoliš, javlja Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Velika priča iz zagrebačkog centra koja budi nadu: Zbog odluke o samostalnoj obnovi zgrade uskoro završavaju radove

Kćer je glavni projektant

Inače, glavni projektant radova u Ilici 17 je Dora Neidhardt Grubišić, arhitektica i kćerka Velimira i Narcise, a Grad je ustvrdio kako je projekt izgrađen u skladu s važećim GUP-om. te kako radovi ne utječu na lokacijske uvjete utvrđene ishođenim građevinskim dozvolama, osim na izgled zapadnog pročelja zbog dogradnje visećeg vrta.

Copy link
Powered by Social Snap