Pretraga

Obrađeno je 72 posto zahtjeva za subvencionirane kredite: Potpisano 2.700 ugovora

A- A+

Država je obradila 72 posto zahtjeva za subvencionirane kredite, od ukupno 5.870 zahtjeva, obrađeno je njih 4.200, a već je potpisano 2.700 ugovora. Ovo je bio sedmi natječaj za stambene kredite i završio je 22. travnja ove godine.

Subvencioniranje stambenog kredita

APN | foto: Unsplash

Od obrađenih 4.200 zahtjeva, odobrena su 4.046 zahtjeva, 143 je na dopuni, 3 su odbijena dok je 8 podnositelja odustalo od zahtjeva. Potpisano je 2.700 ugovora koji su proslijeđeni bankama.

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 391 eura odnosno 2.955 kuna, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 133 eura odnosno 1.008 kuna. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.100 eura koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 22 godine. EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 2,08 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 1,97 % godišnje.

Izdvojeni članak

Možemo smatra nužnim prekid APN kreditiranja: Predlažu izgradnju stanova za javni najam

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Subvencioniranje se produžuje za dvije godine za svako živorođeno ili usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, odnosno za godinu dana u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja. Produženje od godinu dana po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Ministar Paladina najavio osiguranje dodatnih sredstava za sve odobrene zahtjeve zbog rekordnog broja zaprimljenih zahtjeva.

– Već sam najavio kako ćemo tijekom ove godine napraviti detaljnu analizu provedbe ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti, pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, rekao je ministar.

Copy link
Powered by Social Snap