Pretraga

Obrađeno je 90 posto zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, prosječni iznos kredita je oko 80.000 eura

A- A+

Prema zadnjim službenim podacima APN-a dosad je obrađeno 5.400 od podnesenih 5.870 zahtjeva, koji su zaprimljeni na posljednjem sedmom po redu natječaju za subvencionirane stambene kredite ove godine. Potpisano je i 3.900 ugovora koji su proslijeđeni bankama.

Stanovi

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 391 eura odnosno 2.955 kuna, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 133 eura odnosno 1.005 kuna. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.100 eura koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 22 godine., piše MPGI.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 2,08 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 1,97 % godišnje.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Subvencioniranje se produžuje za dvije godine za svako živorođeno ili usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, odnosno za godinu dana u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja. Produženje od godinu dana po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Izdvojeni članak

Možemo smatra nužnim prekid APN kreditiranja: Predlažu izgradnju stanova za javni najam

– Već sam najavio kako ćemo tijekom ove godine napraviti detaljnu analizu provedbe ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti, pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, rekao je ministar Paladina.

Pošto je ove godine rekordan broj zaprimljenih zahtjeva, ministar Paladina komentirao je o osiguravanju dodatnih sredstava za sve zahtjeve.

– S obzirom na ovako veliki broj pristiglih zahtjeva, svjesni smo kako će u ovoj godini za subvencije biti potrebna i veća sredstva nego što je prvotno planirano. Radi se o vrlo važnom programu ne samo ovog Ministarstva, već i Vlade Republike Hrvatske u cjelini, tako da su sredstva osigurana i nitko ne treba brinuti o tome hoće li biti dovoljno sredstava za sve zahtjeve koji budu odobreni, zaključio je ministar.

Copy link
Powered by Social Snap