Pretraga

Pomama za kućama u Gorskom kotaru: Kvadrat je nekad koštao euro i pol, a danas čak 75 eura

A- A+

Cijene nekretnina u Gorskom kotaru naglo su skočile na oduševljenje tamošnjih vlasnika parcela. Renata Juričić je prije 20 godina kupila četiri građevinske parcele, a svaka ima preko tisuću četvornih metara. Kvadrat je prije 20 godina platila euro i pol. Danas kvadrat vrijedi čak 75 eura.

Vikendica u planinama, ilustracija | Foto: Unsplash

Radi se o lokaciji udaljenoj samo dva kilometra od jezera Bajer u Fužinama.

– Sada je ovdje i cesta i priključak vode i priključak struje i cijena je sada 75 eura po kvadratu s time da bih sada dala božićni popust do Nove godine – 65, 60 evo, rekla je vlasnica zemljišta Juričić, za RTL.hr.

Juričić kaže kako je korona štošta promijenila. Prije pandemije bilo je nemoguće dobiti ispod 37 eura po kvadratu, a danas je preplavljena upitima.

– Cijene su skočile i mene veseli na kraju krajeva neka su i skočile, to dokazuje da je zemljište isto vrijedno kao što je i na moru, ne znam zašto je uvijek bila neka ta razlika, rekao je načelnik Općine Fužine, David Breglovac. Vlasnik najveće riječke agencije za nekretnine, Branko Papeš, potvrdio je pojačano zanimanje ljudi za nekretnine ‘u planinama’. Prije korone su prodavali tek desetak nekretnina godišnje, a sada su dosegli brojku od 50.

Veliki rast potražnje za vikendicama u susjedstvu

Osim u Hrvatskoj, raste potražnja za vikendicama, kućama na selu i drvenim kućama u Srbiji. Cijene su se u posljednjih godinu dana povećale za najmanje 50%, za novije objekte plaća se od 100.000 do 150.000 eura, dok je najskuplja vikendica prodana na Kopaoniku, za 600.000 eura, piše Poslovni hr.

U izvješću Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za studeni ove godine navodi se da je kupljeno 105 vikendica što je 20 posto više nego u istom razdoblju 2019. Samo u prvih šest mjeseci ove godine obavljena je kupoprodaja 534 vikendice.. Cijene stalno rastu. Najskuplja vikendica prodana je na Kopaoniku, za 600.000 eura. Ipak, ima i pristupačnijih nekretnina.

Prema podacima jedne web stranice za nekretnine, za vikendicu u Krčedinu od 60 kvadrata, u blizini Dunava, treba platiti 66.000 eura. Trosobna drvena kuća na Zlatiboru, površine 65 kvadrata, trenutačno stoji 100.000 eura. Najtraženije su bile vikendice na Fruškoj Gori, planinama i na obalama rijeka. Na tržištu nekretnina, prema izvješću RGZ-a, u studenome se obrnulo čak 574,4 milijuna eura. To znači da je promet za mjesec dana porastao za 13 posto, a na godišnjoj razini 47,6 posto.

Ako želite više čitati o tržištu nekretnina u Hrvatskoj i svijetu, pogledajte i druge tekstove na tu temu:

Izdvojeni članak

Cijene nekretnina u Hrvatskoj idu u visine, Split preko 3000 eura po m2, u Umagu blizu 3000

Izdvojeni članak

Najelitniji stanovi u New Yorku su prazni, radi se o tzv. ‘Milijarderskom redu’ na Manhattanu

Copy link
Powered by Social Snap