Pretraga

Poznati arhitektonski studio predstavio novi neboder: ‘Stoji poput dame u društvu kauboja’

A- A+

Danski arhitektonski studio BIG predstavio je 222 metra visok Telus Sky Tower u Calgaryju u Kanadi, koji ima pikseliziranu fasadu koja se dijagonalno uvija od svoje baze i ‘stoji poput dame u društvu kauboja’. Studio je objavio fotografije nebodera, koji je dovršen 2020. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BIG – Bjarke Ingels Group (@big_builds)

Neboder je dizajniran s namjerom da bude jasna promjena između uredskog i stambenog programa zgrade. Njegova zakrivljena forma trebala bi diverzificirati horizont, koji inače karakteriziraju tornjevi poslovnih ureda i avenije okrenute automobilima, piše Dezeen.

– Automobili su bitan dio svakodnevnog života koji dovodi ljude u grad i izvan njega, s time da središta gradova ostaju prazna noću kada se ljudi vrate doma. Slaganjem domova na uredski toranj, Telus Sky stvara programski raznoliku zgradu s aktivnostima tijekom cijelog dana, rekli su iz arhitektonskog studija BIG.

Zaokretna fasada i pikselizirana vanjska strana nebodera od 60 katova omogućili su studiju da stvori balkone za stanovnike gornjih stambenih katova. Kako se ide u visinu, podne ploče postaju manje i odmaknute su od otiska baze. Osnivač BIG-a, Bjarke Ingels, rekao je da ovaj pokret tornju daje osjećaj ženstvenosti usred muževnije linije horizonta.

Izdvojeni članak

Hibridni neboderi su novi hit u građevini: Većina zgrade radi se od drva

– Tekstura fasade razvija se od glatkog stakla u podnožju zgrade do trodimenzionalne kompozicije izbočina i udubljenja. Rezultirajuća forma izražava ujedinjenje dvaju programa u jednoj gesti – racionalne ravne linije sastavljene da tvore ženstvenu siluetu. Okružen blokovskim neboderima koje su okupirale naftne kompanije, Telus stoji poput dame u društvu kauboja, rekao je Ingels.

Skybridges povezuje neboder, koji je izgradio Westbank sa sjedištem u Vancouveru, sa susjednom zgradom, rasklopnom stanicom. Kako su iz studija objasnili, odnos između dviju zgrada zamišljen je kao ‘vertikalni kanjon’ koji ‘širi polujavnu mrežu u visinu’. Iznad ulaza u Telus Sky Tower, niz omotnica je proširen izvan prednje strane strukture i konzole iznad pločnika, stvarajući balkone.

Energetski neovisan?

Na četvrtom, petom i šestom katu smješteni su krovni vrtovi i terase, a baza Telus Sky Towera sadrži atrij od 11 katova koji središte uredskih elemenata strukture i ima živi zeleni zid. Arhitektonski studio implementirao je sustav upravljanja oborinskim vodama za neboder koji koristi kišnicu za potrebe građevinske sive vode. Prema BIG-u, to je smanjilo ovisnost o lokalnoj vodovodnoj mreži za 70 posto.

Također su poduzeti koraci za smanjenje energetske potražnje zgrade. To je postignuto korištenjem toplinskog sustava cijevi koje prenose toplu vodu kroz grad za grijanje nebodera.

Izdvojeni članak

Gradi se novi neboder u Dubaiju: Trebao bi biti najviša stambena zgrada na svijetu

– Naglašavajući funkcionalni dizajn zgrade, bilo je ključno za Westbank i grad da Telus Sky pruži holističke pogodnosti za svoje stanovnike, uključujući najviše razine prirodnog svjetla, optimiziranu energetsku učinkovitost, smanjenu potrošnju vode, materijale iz lokalnih izvora i pristup tranzit, rekli su iz studija.

Sjeverna i južna fasada tornja imaju umjetničku instalaciju Douglasa Couplanda od 14.864 četvornih metara. Ovo je noću osvijetljeno i kako su rekli iz studija, najveće je javno umjetničko djelo u Calgaryju.

Copy link
Powered by Social Snap