Pretraga

Privilegije se iskorištavaju i u SDP-u: Grbinu i Bauku sabor plaća stan

A- A+

Ovih dana često izlaze nove informacije o privilegijama vladajućih i njima bližnjima, no, nemojte misliti da na suprotnoj strani nema onih koji ih također iskorištavaju. Šef SDP-a imao je naknadu za odvojen život iako žena i dijete žive s njim u Zagrebu.

Peđa Grbin | SDP

SDP-ovi saborski zastupnici Arsen Bauk i Peđa Grbin, po svemu sudeći su rekorderi u korištenju i manevriranje kroz sve raspoložive povlastice političara, piše u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista. Iako obojica više od 10 godina žive u Zagrebu te su tu dobili djecu, nikad nisu promijenili prebivalište, pa je Bauk i dalje prijavljen na Braču, a Grbin u Puli.

Obojici Sabor plaća najamninu za stan u Zagrebu, obojica redovito koriste desetke tisuća kuna naknade za putne troškove kada idu na Brač ili u Pulu, a Grbin je do prije mjesec dana koristio i naknadu za odvojeni život koje se sada odrekao kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

Arsenu Bauku je u petnaest godina obnašanja dužnosti sjelo na račun oko 5,5 milijuna kuna, a 40 posto svojih prihoda, 1,6 milijuna kuna i oko 80 tisuća eura iznosi ušteđevina u banci. Štednja u eurima je malo veća nego što je potrošeno na Baukovo stanovanje. Jutarnji piše da su tu računicu dobili prosjekom bruto plaće od 26 tisuća kuna, 18.000 kuna godišnje uime zastupničkog paušala, najamnine, te besplatan prijevoz autom, bez troškova za avion i cestarine.

Bauku je Zagreb privremeni smještaj

– Stan nisam kupio jer ne namjeravam tu živjeti. Kad mi završi mandat, ćao đaci. Spreman sam se kladiti za 200.000 kuna da će tako biti, izaziva Bauk Jutarnji na okladu.

– Planiram se ponovno kandidirati na lokalnim izborima gdje sam nekoliko puta bio kandidat. U Zagrebu sam studirao. Sve što sam radio u Zagrebu bilo je privremenog karaktera na mandat čiji je izvor uvijek bio iz Dalmacije. Meni je Zagreb školski primjer definicije boravišta koje traje dulje od dvije godine, iznimka iz članka 4., rekao je Bauk.

Osim što mu mjesečno porezni obveznici plaćaju tri tisuće kuna za najam stana, Bauk ima osigurane putne troškove za Brač koji su u 2017. iznosili 36.679 kuna. No, Bauk barem ne prima naknadu za odvojeni život.

– Nisam ni od koga odvojen, pobogu! Ta naknada je uvedena da bi se ljudima podmirili povećani troškovi života na dva mjesta. A ja sam svoj život trenutno uredio tako da tih povećanih troškova nemam pa mi je glupo da za to dobivam dodatnu naknadu, rekao je Bauk.

Grbin živi sa ženom i djetetom i prima naknadu za odvojeni život?

Baukov šef, Peđa Grbin nalazi se u sličnoj situaciji. Godinama živi u Zagrebu, tu se i oženio, supruga Altana radi u KBC-u Zagreb, a porezni obveznici mu plaćaju stan i troškove puta u Pulu. S obzirom na to da živi u Zagrebu, od koga je to Grbin odvojen?

– Kad već pišete o toj temi, onda biste morali znati da je Sabor donio odluku da se ta naknada isplaćuje zastupnicima koji su došli iz drugih gradova kao naknada za život na dva mjesta. Da bismo mogli upisati dijete u vrtić, zatražio sam u Saboru da mi je ukinu i od 1. siječnja je više ne primam, objasnio je Grbin.

“Kupi nešto na moru, a u Zagrebu živi na državni trošak!”

Kada je europarlamentarka Biljana Borzan osvojila mandat i kupila stan u Zagrebu, kolege su se čudom čudile.

– Pa jesi li ti normalna?! Kupi nešto na moru, a živi u najmu na državni trošak, savjeti su njezinih kolega.

– Nisam na svoj mandat gledala kao na materijalnu korist. Računala sam da je kupnja stana štednja i da će mi djeca možda jednog dana studirati u Zagrebu, rekla je Borzan.

Privilegije se iskorištavaju i u SDP-u: Grbinu i Bauku sabor plaća stan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap