Pretraga

Prodana Titova vila: Hrvatska bi trebala dobiti više od 10 milijuna dolara

A- A+

Povijesna Titova vila, koja se nalazi na Manhattanu u New Yorku, prodana je za traženu cijenu od 50 milijuna dolara. Prodavatelji su bile države nasljednice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a ugovor o kupoprodaji s kupcem je potpisan 3. rujna, dok je sama prodaja finalizirana 27. rujna.

Milijarderski Red, južna strana Central Parka, Manhattan | Unsplash

Države nasljednice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija. Od prodaje, navodno je Bosna i Hercegovina dobila 15 posto od iznosa prodaje, odnosno nekih 7.5 milijuna dolara, a sličnu cifru bi trebale dobiti i ostale države nasljednice. Sve ovisi o dogovorenom postotku raspodjele, pa bi tako Hrvatska navodno trebala dobiti oko 10,8 milijuna dolara, piše Index.hr.

– Prodaja vile na Petoj aveniji 854 otvara, nakon 75 godina, sljedeće poglavlje u slavnoj povijesti ove nekretnine koja je nekoć bila u vlasništvu unuke Corneliusa Vanderbilta, a kasnije komunističkog vođe Josipa Broza Tita, rekao je Tristan Harper, zaposlenik agencije za prodaju nekretnina Douglas Elliman Realty, koji je i sudjelovao u prodaji.

Izdvojeni članak

Hrvatskoj pripale još tri nekretnine iz SFRJ: Titova palača u New Yorku prodaje se za 50 mil. dolara

Spomenutu vilu su 1903. godine projektirali arhitekti Warren i Wetmore, a 1969. godine je proglašena povijesnom znamenitošću New Yorka. Vila ima čak 2 velike sobe i 12 kupaonica na devet razina, a smještena je nasuprot Central Parka. Zgrada ima također ručno građene ograde, bijelo mramorno stubište i pozlaćeni krovni prozor. Arhitekti Warren i Wetmore su inače projektirali i glavni kolodvor na Manhattanu, Grand Central.

U pitanju je vila koju je Tito kupio 1046. godine za misiju svoje zemlje pri UN-u. Upravo su tu, u jednoj od glavnih prostorija vile, Tito i predsjednici Egipta, Gane, Indije i Indonezije napravili plan za stvaranje Pokreta nesvrstanih. Desetljećima je u zgradi bila smještena stalna misija Jugoslavije pri UN-u, a unutra se još uvijek nalaze ostatci iz Hladnog rata.

Između ostalog, napravljena je i jedna tajna soba u kojoj se moglo razgovarati bez straha od prisluškivanja, kao Faradayev kavez. Upravo ovdje se Tito privremeno sklonio nakon atentata u Waldorf Astoriji 1963. godine.

– Sve je u kući netaknuto i onaj koji kupi ovu rezidenciju posjedovat će komadić povijesti New Yorka. Na drugom se katu nalazi i prekrasna biblioteka, a mogu reći da imamo dosta zainteresiranih i ozbiljnih kupaca, tako da vjerujemo da kuća neće još dugo ostati na tržištu, rekao je Harper 2017. godine za Index.hr.

Copy link
Powered by Social Snap