Pretraga

Rashlađivanje u vruće ljetne dane: Ovo su svjetski poznati bazeni

A- A+

U vruće ljetne dane, kada vam more nije bliizu, bazen može spasiti. Kada jedino o čemu možete razmišljati jest rashlađivanje i bijeg od vrućine, ako je voda čista i sunce prži, funkcija zasjenjuje oblik. Ipak, to ne znači da estetika nije bitna.

bazen

Ilustracija kupalište | foto: Unsplash

Produktivni arhitekti dugo su uključivali bazene u svoje projekte kao sastavne elemente vizualnog značaja nekretnine. Iako ovi bazeni prekrasno nadopunjuju okoliš za koji su izgrađeni, često su i zadivljujući sami po sebi. Postoji sedam kultnih bazena koje su dizajnirala neka od najvećih imena u arhitekturi, piše Architectural Digest.

Bazen u kući Das Canoas u Rio de Janeiru, Brazil

Prvi bazen na popisu je dizajnirao Oscar Niemeyer 1951. godine u svom domu. Kuća Das Canoas smatra se netaknutim primjerom moderne brazilske arhitekture. Kamena gromada učvršćuje bazen i kuću, a istovremeno stvara jukstapoziciju između prirodnog i umjetnog.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Charlotte Antonia (@charlotte_antonia)

Izdvojeni članak

[FOTO] Sve se može kad se hoće: Ovako to izgleda kad odlučite samostalno izgraditi bazen u dvorištu

Plimni bazeni u Leça da Palmeira, u Portugalu

Kombinirajući spokoj i sigurnost bazena sa slanom vodom i zvukovima valova iz oceana, plimni bazeni u Leça da Palmeira, u Portugalu, nude najbolje od oba svijeta. Dizajnirao ih Álvaro Siza 1966. godine. Plaža ima dva prirodna bazena, koji su ispunjeni svježom morskom vodom i obrubljeni stjenovitim terenom kako bi se neprimjetno uklopili u prirodni okoliš.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Getty (@gettymuseum)

Terme Vals, u Švicarskoj

Ovo lječilište koje je dizajnirao Peter Zumthor izgrađeno 1996. godine je iznad jedinih termalnih izvora u kantonu Graubünden u Švicarskoj. Struktura je djelomično uronjena u padinu, gotovo nevidljiva sa stražnje strane, a zidovi su napravljeni od lokalno vađenog kvarcitnog kamena. Izgrađene u slojevima, 60.000 raznobojnih traka izgledaju kao da je kamen prerezan na pola.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 7132 Hotel (@7132hotel)

Privatan bazen, u Kataloniji

Crvena boja ovog privatnog bazena svakako izaziva senzaciju. Dizajnirao ga je strani španjolski arhitekt Ricardo Bofill. Bazen je okružen vanjskom palubom koja okružuje cijelu strukturu s kaskadnim stepenicama koje vode kupače u ružičastu vodu. Sagrađen je 1973. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli RBTA (@bofillarquitectura)

Bazen Villa Cavrois u Croixu, Francuska

Ovaj bazen nalazi se neposredno uz kotlovnicu u vili Cavrois, modernističkoj vili iz 1932. koju je projektirao Robert Mallet-Stevens za Paula Cavroisa. Higijena i zdravlje bili su važni elementi koje je Cavrois želio izraziti kroz imanje, a ovaj bazen bio je jedan od načina na koji je Mallet-Stevens ove ideale oživio. Bazen se gradio od 1929. do 1932. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Céline (@e5perluette)

Bazen Cuadra San Cristóbal u Los Clubesu, Meksiko

Iako bi bazen u Cuadra San Cristóbal, privatnom imanju, mogao izgledati primamljivo, zapravo nije dizajniran za ljude. Umjesto toga, pojilište je napravljeno posebno za konje da plivaju i piju iz njega. Iako se ovo može činiti neočekivanim, ima savršenog smisla s obzirom na to da bazen graniči sa štalama koje se nalaze na posjedu. Dizajnirao ga je Luis Barragán, a izgrađen je 1968. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alessandro (@homoarchitectus)

Casa Monterrey, u Monterreyu, Meksiko

Posljednji na popisu je i najnoviji. Ovo stambeno imanje, koje je dizajnirao Tadao Andō prije nešto više od 10 godina, ima izvanredan bazen koji počinje s jedne strane kuće i proteže se u konzolu s pogledom na planine Sierra Madre. Bazen je izgrađen u periodu od 2011. do 2013. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ali landry (@alilandry)

bazen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap