Pretraga

Zaustavljena gradnja nebodera od 64 kata u Hamburgu, investitor ne plaća graditelje

A- A+

Izgradnja jedne od najviših zgrada u Njemačkoj, nebodera Elbtower u Hamburgu iznenada je zaustavljena na pola puta nakon što je investitor prestao plaćati svom graditelju, tvrtki Lupp. Ovo je još jedan zlokoban znak za problematični sektor nekretnina u ovoj zemlji koja je desetljećima slovila za europskog građevinskog diva.

Elbtower Hamburg | foto: screen shot You Tube

Elbtower Hamburg | foto: screen shot You Tube

Signa, austrijski nekretninski magnat i vlasnik njujorške zgrade Chrysler, ove je godine postojano napredovao na planiranom neboderu Elbtower od 64 kata u Hamburgu. No tvrtka sada kasni s plaćanjem svom graditelju, njemačkoj tvrtki Lupp.

– Naše građevinske aktivnosti u Elbtoweru privremeno su obustavljene zbog nepodmirenih plaćanja od strane investitora, rekao je Matthias Kaufmann, koji nadzire Luppove financije za Reuters.

Grad Hamburg i manjinski investitor, podružnica za nekretnine njemačke Commerzbank (CBKG.DE), potvrdili su prekid gradnje, te ostavili u zraku upitnik o budućnosti tornja, s procijenjenom vrijednošću od 1,3 milijarde eura. Kao i još jednom u prvi plan gurnuli probleme koji pogađaju sektor nekretnina u najvećem europskom gospodarstvu.

Traži se rješenje

Naime, sektor nekretnina godinama je bio temelj za život Njemačke, čineći otprilike petinu proizvodnje i jedno od 10 radnih mjesta. Potaknute niskim kamatama, milijarde su se usmjeravale u imovinu koja se smatrala stabilnom i sigurnom. Sada je nagli porast stopa i troškova izgradnje zaustavio granju. Poslovi se zamrzavaju, a cijene padaju.

Commerz Real, podružnica Commerzbank, rekla je da su u tijeku razgovori sa Signom i Luppom kako bi se ‘pronašlo zajedničko rješenje’, te da se očekuje nastavak izgradnje. Karen Pein, hamburška senatorica za razvoj grada i stanovanje, upozorila je pak da se Signa mora pridržavati dogovorenih ciljeva ili će se suočiti s posljedicama. Ugovor, istaknula je ‘dopušta gradu Hamburgu da demontira građevinske radove izvedene do danas, da ih proda trećoj strani radi dovršetka ili da sam dovrši izgradnju’.

Izdvojeni članak

Velika kriza sektora nekretnina u Njemačkoj: Građevinari gube milijarde, gradnja drastično posustaje

Neočekivan razvoj događaja

Elbtower se nalazi u četvrti HafenCity u kojoj se nalazi i nova koncertna dvorana, Elbphilharmonie. Po završetku, u neboderu bi se, između ostalih sadržaja trebali nalaziti ​​hotel, restoran i poslovnica lokalne banke.

Treba spomenuti kako se po pitanju izgradnje nebodera još samo prije nekoliko tjedana sve činilo idilično. Timo Herzberg, izvršni direktor tvrtke Signa Real Estate, tada je ugostio je gledatelje na mjestu dok se ljuska zgrade približavala visini od 100 metara.

‘Prepoznatljivi betonski stupovi sada daju sve jasniju ideju o obliku koji će buduća znamenitost Hamburga imati nakon što bude dovršena, objavio je tada na društvenim mrežama. Pogledajte video kako se u rujnu ubrzano napredovali radovi na Elbtoweru.

Copy link
Powered by Social Snap