Pretraga

Zgrada u centru Vodnjana 20 godina zjapila prazna: Grad ju je otkupio i služit će u razvoju turizma

A- A+

Nakon što je dva desetljeća zjapila prazna, stara škola Astra u centru Vodnjana sada dobiva svoju svrhu, služit će gradu u razvoju turizma. Ova je zgrada nekoć bila gradska, zatim je bila u privatnom vlasništvu te ju je Grad ponovno vratio, kao jedini ponuditelj na javnoj dražbi.

Stara škola Astra, Vodnjan | Screenshot: HRT

Stara škola Astra, Vodnjan | Screenshot: HRT

Zgrada Astra je izgrađena za potrebe vojske u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Kroz godine je mijenjala namjenu, a ostala je najpoznatija kao škola. Grad Vodnjan je otkupio više od 4.000 m2 unutarnjeg i vanjskog prostora za 8,5 milijuna kuna, izvijestila je Senka Mošnja za HRT.

– Uspješno smo kupili zgradu. Radimo već 6 mjeseci i odobren nam je kredit od strane države preko HBOR-a, rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio za HRT.

Izdvojeni članak

Vodnjan krenuo s kažnjavanjem graditelja i rušenjem bespravnih objekata: Zatvoreno 14 gradilišta

Jedna od manifestacija koja se održava u Vodnjanu su Dani maslinovog ulja. Ova se manifestacija nekoć održavala u šatoru, a sada se održava u ovoj zgradi. Gradonačelnik je objasnio kako nastoje više razvijati turizam, a ova zgrada svakako će im u tome koristiti.

Plan je u Vodnjanu izgraditi središte za edukaciju u području enogastronomije, a gradonačelnik je otkrio kako nastoje razviti i sakralni turizam s obzirom na to da u gradu imaju najveću crkvu u Istri, koja čuva 370 relikvija svetaca. Pastrovicchio je kazao kako će izraditi studiju koja bi trebala utvrditi iznos ulaganja i povrata uloženog. Predstavit će je građanima i odlučiti. U svakom slučaju nastoje gradski proračun, od 50 milijuna kuna, povećati prihodima od manifestacija i sajmova u dosad neiskorištenom prostoru.

Copy link
Powered by Social Snap