Pretraga

Vodnjan krenuo s kažnjavanjem graditelja i rušenjem bespravnih objekata: Zatvoreno 14 gradilišta

A- A+

Na području Istre godinama se bezobzirno bespravno gradi. Prošlog tjedna građevinska inspekcija je zatvorila 14 gradilišta na području Vodnjana. Svi bespravno izgrađeni objekti biti će uklonjeni, a njihovi graditelji kažnjeni.

Bespravna gradnja

Bespravna gradnja | Screenshot: HRT

Procjenjuje se da je na najvećem hrvatskom poluotoku gotovo 50 tisuća bespravno izgrađenih objekata i tome se konačno želi stati na kraj. Samo na području Mandriola, proteklog je tjedna građevinska inspekcija zatvorila 14 gradilišta, a Grad Vodnjan donio rješenja o uklanjanju tih bespravnih objekata, prenio je HRT.

Takvih i sličnih objekata na Vodnjanštini je više od 3 tisuće. Grad je tome odlučio stati na kraj i kazniti bespravne graditelje. Od početka godine komunalni redari napravili su 300 zapisnika o bespravnoj gradnji.

– Ovo što su zapečaćena ta gradilišta su efekt upravo 50-ak prijava koje smo poslali prema građevinskoj inspekciji. To se pokreće s naše strane i vidimo da ima efekta. Mislim da je to obaveza grada Vodnjana da se napravi i da se postupa tako, istaknuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana za HRT.

Komunalni redari na Vodnjanštini su svakodnevno na terenu. Dnevno zapišu i 20-ak bespravnih objekata. I u građevinskoj inspekciji tvrde da kontinuirano kroz akcije provode inspekcijske nadzore na području Vodnjana.

Izdvojeni članak

Bespravna gradnja u Istri je trend u porastu: ‘Ovo je napad na naš teritorij, na naš poluotok’

Sustav preblag prema bespravnoj gradnji

Na istarskom poluotoku bespravna gradnja problem je posljednjih 20-ak godina. Ipak bespravno se gradilo svugdje, na gotovo svakom dijelu istarskog priobalja pa i na zaštićenim područjima. No, ni ondje još nitko nije platio kaznu.

Ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica, Silvia Buttignoni, kazala je kako su pokrenuli kaznene prijave i to je jedino što im je preostalo. Nadaju se da će stopirati ilegalnu gradnju barem na istarskim zaštićenim područjima. Naglasila je i kako se nada da će netko za to snositi odgovornost.

Iz JU Nature Histrice i Istarske županije upozorili su da je sustav preblag prema bespravnoj gradnji. Istarski župan Boris Miletić kazao je kako državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra prepustiti ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Rekao je kako definitivno treba promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja.

I IDS te dio istarskih gradova i općina krenuli su žestoko u borbu protiv bespravne gradnje. Pokrenuli su mrežnu stranicu – bespravnagradnja.hr na kojoj se mogu vidjeti razmjeri takve gradnje te se ista može prijaviti. Na stranici je trenutno evidentirano 260 bespravno sagrađenih objekata, a možete joj pristupiti ovdje.

Izdvojeni članak

Novi slučaj u Istri: Regionalna samouprava legalizirala objekt koji ne ispunjava zakonske uvjete

Na tom području najviše grade stranci

Podsjetimo, prošli mjesec je na konferenciji za medije, na temu bespravne gradnje u Istri, istaknuto kako na području Vodnjanštine grade većinom Slovenci, Talijani, Nijemci i Austrijanci. To se događa jer nije bilo kažnjavanja do sada. Istarski župan tada je rekao kako je premalo građevinskih inspektora na tom području.

–  Nerijetko se događa da su bespravni graditelji strani državljani, koji to u svojim matičnim državama ne čine. Ne vjerujem da bi ikome od nas palo na pamet da takvo nešto napravi pokraj Bleda. To se tamo ne događa jer pravna država funkcionira. Mi ovdje na području Istarske županije imamo 2 građevinska inspektora, od kojih je jedan na terenu i on sigurno sam ne može pokriti čitavo to područje, zaključio je Miletić.

Buttignoni je predložila da se inspektori koji kontroliraju cijene u trgovačkim centrima počnu baviti bespravnom gradnjom u Istarskoj županiji i na cijelom priobalju. Procijenila je tada kako bi bilo potrebno barem 300 osoba na terenu da se riješi problem. Napomenula je i kako se bespravnom gradnjom radi veliki ekocid. Rekla je da se uništavaju staništa i da nema više vrsta. Više o tome možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap