Pretraga

Novi slučaj u Istri: Regionalna samouprava legalizirala objekt koji ne ispunjava zakonske uvjete

A- A+

Unatoč tome što ne ispunjava zakonske uvjete, investitoru je izdano rješenje o legalizaciji objekta u Pomeru u Istri, a u čemu su sudjelovali djelatnici jedinice regionalne samouprave. Podignuta je kaznena prijava protiv četvero osumnjičenih.

Zakon o gradnjiplus

Ilustracija | foto: Unsplash

PU istarska je objavila kako su proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela i poticanja na pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 53-godišnjak, kao službena osoba jedinice regionalne samouprave koja je bila nadležna za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, 15. prosinca 2015. godine, na poticaj 49-godišnjakinje vlasnice nekretnine na području Pomera, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta, nezakonito izdao rješenje o izvedenom stanju kojim je građevina nezakonito legalizirana.

Izdvojeni članak

Bespravna gradnja u Istri je trend u porastu: ‘Ovo je napad na naš teritorij, na naš poluotok’

Po saznanju za nezakonito izdano rješenje o izvedenom stanju, 42-godišnjakinja je u listopadu 2022. godine, kao službena osoba jedinice regionalne samouprave, dala uputu 41-godišnjakinji da izda rješenje kojim oglašava ništavnim nezakonito izdano rješenje o izvedenom stanju s ciljem prikrivanja počinjenog kaznenog djela i počinitelja. Protiv osumnjičenih je podnesena i kaznena prijava.

Podsjećamo, nedavno su Istarski župan Boris Miletić i ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni na konferenciji za novinare upozorili o bespravnoj gradnji koja je čest slučaj u Istri. Župan je istaknuo kako je riječ o procesu koji traje više godina, a rekao je i kako je o ovom problemu više puta razgovarao s premijerom Plenkovićem, kao i resornim ministrima. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap