Pretraga

Probijen je posljednji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

A- A+

Probijen je posljednji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu. Tunel Supava 4. je tunel, a riječ je o jednom od najzahtjevnijih elemenata cijelog projekta.

tunel / izvor: Hrvatske ceste

Tunel Supava dužine je 1290 metara, a prethodi mu tunel Polakovica dužine 1242 metra. Riječ je o najzahtjevnijem dijelu pristupnih cesta, zbog toga što dva tunela spaja most Ston te se iz jednog tunela preko mosta direktno ulazi u drugi tunel. Pristupne ceste Pelješkom mostu, ukupne dužine 30 kilometara, prolaze kroz zahtjevan i nepristupačan teren, a na njima se nalaze 4 tunela. Dio cesta na kojima se nalaze tuneli Polakovica i Supava gradi grčki Avax, dok se tuneli Debeli brijeg i Kamenice nalaze na dionici koju gradi austrijska tvrtka Strabag. Dionica koju gradi Avax osim dva tunela i mosta sadrži i vijadukt Prapratno duljine 212 metara, a trenutno je na njemu završena montaža čelične konstrukcije. Na dionici kod Debelog brijega i Kamenice nalazi se i vijadukt Doli duljine 156 metara te dva mosta – Dumanja jaruga I i Dumanja jaruga II.

Izdvojeni članak

Otpornost Pelješkog mosta na potrese i jake udare vjetrova objasnio je stručnjak koji vodi cijeli projekt

Usprkos relativno kratkoj duljini dionica, zbog nepristupačnog i teškog terena pristupne ceste sadržavati će veliki broj mostova, vijadukata i tunela. Ukupna vrijednost projekta dodjeljena dvjema tvrtkama je oko milijardu kuna.

 

Copy link
Powered by Social Snap