Pretraga

Aktiviran zagrebački mega projekt vrijedan 46,5 milijuna eura, zna se i izvođač radova

A- A+

Izabran je izvođači radova za gradsku knjižnicu i društveno-kulturni centar uz zagrebački glavni kolodvor, odnosno na lokaciji Paromlina. Riječ je o zagrebačkoj tvrtki Kamgrad koja bi ovaj dugo najavljivani kompleks vrijedan 46,5 milijuna eura trebala sagraditi kroz dvije godine. Radovi bi trebali započeti najkasnije u ožujku ove godine.

Jedan od velikih zagrebačkih projekata koji je gradonačelnik Tomašević najavio za 2024. godinu pred realizacijom je. Završena je javna nabava za izvođača radova nove zgrade javne namjene na mjestu starog Paromlina. Za 46,5 milijuna eura gradit će ju zagrebački Kamgrad.

Izdvojeni članak

Rušenje banke nasuprot Glavnog kolodvora je devastacija u centru Zagreba

Uz gradnju novog objekta, radit će se i rekonstrukcija postojećih zgrada industrijskog kompleksa Paromlina koji obuhvaća zgrade mlina i transmisije, skladišta brašna te silos. Valja i napomenuti kako ove građevine predstavljaju kulturno dobro.

Jednom kada posao bude završen, kompleks će imati dvije funkcionalne cjeline, piše večernji.hr. Zapadna će se sastojati od nove zgrade s tri nadzemne etaže, objekta s pet nadzemnih i tri podrumske etaže, a sve će biti povezano unutarnjim stubištima i dizalima.

Istočna je cjelina koncipirana kao niz postojećih nadzemnih građevina transmisije, skladišta brašna te Silosa, ispod kojih ne postoje podrumske etaže. U njima će se nalaziti uredski prostori i spremišta knjiga.

Spremište knjiga i opreme bit će u zgradi silosa, a u prizemlju zgrade transmisije, koja se sastoji od tri smještajne jedinice s pripadajućim sanitarijama i čajnim kuhinjama, nalazit će se prostor za smještaj stručnih suradnika i gostiju. Kompleks će imati i dvije multifunkcionalne dvorane s 450 mjesta, te prostor za izložbe i radionice.

S obzirom na to da je riječ o građevinama kojima se u građevinskom smislu mora pristupati u skladu s konzervatorskim smjernicama, nastojat će se u što je većoj mjeri moguće očuvati kulturno vrijedni elementi zgrada.

Doznajte ovdje detalje kako se razvijao projekt ‘Paromlin’.

Copy link
Powered by Social Snap