Pretraga

Budućnost Paromlina: Ove godine očekuje se završetak izrade glavnog projekta ‘Gradska knjižnica – Paromlin’

A- A+

Istovremeno jedan od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, s druge ruglo grada Zagreba. Dva su to lica Paromlina čija prenamjena se čeka desetljećima.

Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin I Foto: UPI-2M

Razna obećanja i planovi vezali su se uz prenamjenu Paromlina, ideje od muzeja, kulturnog centra pa sve do hotela i kongresnog centra, izmjenjivale su se dok je Paromlin ostao stajati devastiran, ali još uvijek pun potencijala.

Napokon, 2018. godine Društvo arhitekata Zagreb i Grad Zagreb, kao vlasnik, raspisali su idejni arhitektonsko-urbanistički natječaj za Gradsku knjižnicu Grada Zagreba – Paromlin te je početkom 2019. godine proglašeno pobjedničko rješenje.

Stručni žiri tada je odabrao projekt studija UPI-2M, koji je najpoznatiji po projektiranju dvorane Arena u Zagrebu, s prema njihovim tadašnjim nacrtima, planirano je da će se krenuti s 300 milijuna kuna vrijednom rekonstrukcijom Paromlina.

Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin I Foto: UPI-2M

Godinu dana kasnije Zagreb je pogodio potres, a nestabilna konstrukcija Paromlina, zabrinula je i hrvatskog predsjednika koji se u trenutku potresa nalazio u neposrednoj blizini.

– Bio sam kod Spomenika domovini, lijepo je to, ali to nije to. Od tamo se vidi Paromlin, kojeg treba nakon 20 godina ili srušiti ili obnoviti, kazao je Zoran Milanović zabrinut zbog stanja derutne građevine prilikom potresa.

Izdvojeni članak

[Fotoesej] Ruglo na rubu grada – Kako danas izgleda Sveučilišna bolnica

Završena izrada idejnog projekta

Kada će Paromlin doživjeti prenamjenu te hoće li zaista postati dom Gradske knjižnice Grada Zagreba odgovorio nam je pročelnika ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet dr. sc. Dinko Bilić.

– Temeljem Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2016. godini te iskazanih potreba Gradskog ureda za kulturu, kao i programske osnove za novu gradsku knjižnicu koji su izradile Knjižnice grada Zagreba, Grad Zagreb posredstvom ovog Gradskog ureda pristupio aktivnostima vezanima za izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade Gradske knjižnice Grada Zagreba na lokaciji Paromlin u Zagrebu.

Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin I Foto: UPI-2M

Obuhvat za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja predmetne građevine između Paromlinske ceste i Trnjanske ceste zona je koju je odredio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada te iznosi oko 13.160 m2. Program za javni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izgradnju Gradske knjižnice Grada Zagreba na lokaciji Paromlin izradio je Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba.

U razdoblju od listopada 2018. do ožujka 2019. godine proveden je javni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izgradnju Gradske knjižnice Grada Zagreba na lokaciji Paromlin, na kojem je rad tvrtke “UPI-2M” d.o.o. odabran kao prvonagrađen. Grad Zagreb je, nakon provedenog pregovaračkog postupka javne nabave, s tvrtkom “UPI-2M” d.o.o. 4. listopada 2019. godine sklopio ugovor o izradi predmetne projektne dokumentacije.

Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin I Foto: UPI-2M

U listopadu 2019. godine projektant je uveden u posao te je u svibnju 2020. godine završio s prvom fazom izrade projektne dokumentacije, koja uključuje snimak postojećeg stanja objekta Paromlina, analizu postojeće konstrukcije i metode statičke sanacije konstruktivnih dijelova, konzervatorski elaborat i geomehaničke istražne radove, kazao je Bilić za Bauštela.hr.

Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin I Foto: UPI-2M

Napominje kako lokacija projekta obuhvaća zonu “Industrijskog kompleksa Paromlin”, čija gradnja datira iz druge polovice 19. stoljeća i kojem je rješenjem Ministarstva kulture utvrđeno svojstvo kulturnog dobra te je upisan u Registar kulturnih dobara RH. Na Program za javni natječaj ishođena je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Izdvojeni članak

Osijek: Zapušteni povijesni prostor postaje suvremeni turistički centar

Izgled i ideja

U prosincu 2020. godine završena je izrada idejnog projekta i ishođeni su posebni uvjeti za izradu glavnog projekta te se tijekom 2021. godine očekuje završetak izrade glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole za planirani zahvat, kao i dovršetak izrade kompletne ugovorene projektne dokumentacije.

Sukladno idejnom projektu ukupna bruto površina zgrade iznosi 25.557 m2, koja obuhvaća prostore namijenjene javnosti, uredske prostore i prostore spremišta knjiga, servisne prostore te garažu s tehničkim prostorima. Prostori namijenjeni javnosti, između ostaloga, obuhvaćaju dvorane za razna događanja, multimedijalnu i konferencijsku dvoranu, prostore Odjela za djecu i mlade s medijatekom, prostore Informativno-posudbenog odjela za odrasle, prostore Glazbenog odjela te prostore Zbirki Gradske knjižnice, poručili su nam iz Grada Zagreba.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap