Pretraga

Osijek: Zapušteni povijesni prostor postaje suvremeni turistički centar

A- A+

Grad Osijek do lipnja 2022. godine imat će jedan od najsuvremenijih informativnih turističkih centara u regiji. Riječ je o projektu obnove i preuređenja zapuštenog povijesnog prostora u kojeg će se smjestiti Centar za posjetitelje Tvrđa.

tvrđa

Centar za posjetitelje Tvrđa | foto: Grad Osijek

Sadržaji novog turističkog informativnog centra promovirat će turističke atrakcije Osječko-baranjske županije .

Projekt vrijedan 18 milijuna kuna obuhvaća rekonstrukciju stare austro-ugarske konjušnice, zgrade čija je bruto površina 1000 metara kvadratnih, a uključuje i izgradnju prometnica, parkirališta te krajobrazno uređenje prostora.

-Projekt je u okviru ITU mehanizma 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, kazala je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš te dodala kako je želja Grada Osijeka doprinijeti iskoristivosti bivših vojarni i industrijskih lokacija grada u javne i gospodarske svrhe. Odabrani izvođači radova su tvrtke Kale d.o.o. i Binder d.o.o.

Osim revitalizacije zapuštenih povijesnih zgrada, cilj projekta je i omogućiti nove prilike za lokalno stanovništvo.

– Kroz ovaj projekt predviđamo otvaranje novih radnih mjesta u Osijeku, porast broja posjeta turističkim atrakcijama te broja programa razvoja kulturne i prirodne baštine u regionalnim odredištima, objasnila je Gamoš.

centar tvrđa

Vizualizacija rekonstrukcije konjušnice i krajobraza | foto: Grad Osijek

Visoki standard usluge posjetiteljima

Posjetitelji Centra za posjetitelje Tvrđa moći će na jednom mjestu prikupiti sve informacije o gradu Osijeku, kao i Osječko-baranjskoj županiji.

-Ovo će biti mjesto u kojem će se nalaziti i trgovački dio za autentične lokalne i regionalne proizvode, bankomate i mjenjačnice, prostor za turističke agencije i vodiče, sanitarni čvor i druge sadržaje, objasnila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odijela za programe Europske unije. Dio ponude bit će prilagođen i ciklo turistima koji će u Centru moći ostaviti svoje bicikle ili ih popraviti.

Izgradnjom montažne garaže s 345 mjesta projekt će omogućiti premještanje parking zone iz Tvrđe kako bi se omogućio njen daljnji razvoj kao kulturnog i turističkog centra, objašnjavaju iz Grada Osijeka.

Copy link
Powered by Social Snap