Pretraga

Bauštela.hr podcast: Rogina o izgradnji hrvatskog panteona

A- A+

U drugoj epizodi Bauštela.hr podcasta gostovao je arhitekt Krešimir Rogina, jedno od najvećih imena hrvatske arhitekture. Za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu 2002. godine, Rogina je s kolegom arhitektom Vinkom Penezićem projektirao Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva, tzv. kuću lanterne u japanskom gradu Tokamachiju. U razgovoru o lanterni Rogina je spomenuo jednu sasvim drugu građevinu, hrvatski panteon, i osvrnuo se na kontroverze oko njene izgradnje.

Rogina je u podcastu na spomen kuće lanterne, uz napomenu da će se svi kada to čuju primiti za glavu, rekao da mu je intrigantna jedna zgrada. Riječ je o hrvatskom panteonu. Prema njegovom mišljenju, Hrvati se ne mogu dogovoriti ni oko čega, a pogotovo oko toga tko je u Hrvatskoj stvarna vrijednost, a tko nije. Stoga se najveći potres u Hrvatskoj događa u sustavu vrijednosti. Rogina se pita tko su ti ljudi koji bi trebali biti u takvom jednom panteonu.

– U krajnjoj liniji, kada je Meštrović gradio onaj okrugli paviljon, mislim da ga je prvenstveno zamišljao kao svoj mauzolej. Svaka čast Radovanu Ivančeviću i ekipi koja se izborila da se to vrati u okrilje jednog umjetničkog paviljona. Zgrada me naprosto guši kada sam u njoj, ali ima taj neki mauzolejski elementi i moment, kaže Rogina.

Zatim je spomenuo popularno zvanu džamiju u Zagrebu. Ona je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila pretvorena u džamiju, a poslije je bila i Muzej revolucije. Dakle, u njoj je bilo sve osim onog za što je zamišljena, ali donekle se vratila svojoj izvornoj funkciji. Roginu zanima društvena komponenta cijele te priče. Napomenuo je da mu je jedna od najdražih građevina u Parizu upravo Panteon. Za njega je to fantastična građevina. Za izgled hrvatskog panteona kaže da već ima ideju i da je u tom pogledu već nešto skicirao.

Cijeli podcast s velikim imenom hrvatske arhitekture Krešimirom Roginom pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap