Pretraga

Bauštela.hr podcast: Rogina o Picasso efektu u stvaralaštvu budućnosti

A- A+

Revolucionar umjetnosti i majstor avangarde Pablo Picasso, ostavio je neizbrisiv pečat na svjetskoj umjetničkoj sceni 20. stoljeća. Njegov kreativni rad poštuje i jedan od najvećih arhitekata na hrvatskoj arhitektonskoj sceni, Krešimir Rogina. O Picassu, njegovoj važnosti i kreativnoj ostavštini na području umjetnosti, Rogina je govorio u drugoj epizodi Bauštela.hr podcasta zajedno s voditeljem Ardijanom Karlom Gashijem, također arhitektom.

Arhitekt Rogina naglasio je da mu je pedeseta godišnjica Picassove smrti jako zanimljiva. Takva vrsta autentičnog genija koji je kreator novih svjetova, Rogina tvrdi da nam je potrebna. Spomenuo je da nam se cijelo ovo vrijeme nudi ideja da ukoliko uzmemo dovoljno tutorijala za biti Picasso, naposlijetku ćemo stvarno postati Picasso. Prema Rogininom mišljenju, umjetna inteligencija je pobila tu ideju.

Rogina se zatim referirao na rečenicu iz jedne svoje knjige koja glasi: ‘S Picassom se ne debatira, njega se sluša i divi mu se,’ te dodao da će se na tu rečenicu danas svi sablazniti, ali to je tako. Potom se referirao na još jednu rečenicu iz knjige: ‘Postoje samo dvije vrste ljudi, kreatori (svega/svijeta) i konzumenti (toga istog).’

– Tu je sad pitanje kako ćemo se podijeliti. Oni koji su zaista spremni voditi ovaj svijet će to činiti puno otvorenije, puno jasnije. Vjerojatno će biti puno više udivljenja u tom svijetu, povratno u tome što oni rade. Danas ljudi smatraju da je to sve for granted. Ne razumiju da je svaki predmet koji se nalazi u ovoj sobi netko stvorio. Netko je promislio o tome i stvorio to, primjećuje Rogina.

Izdvojeni članak

Krešimir Rogina: Tko se i zašto mora bojati upliva umjetne inteligencije u arhitekturu

Ovaj arhitekt smatra da je to ljudskom rukom stvorena priroda te da danas imamo mnogo razina različitih priroda. Prema njegovom razmišljanju, doći će do raslojavanja i samo je pitanje s koje će strane te granice biti. Odvijat će se velika borba da se postane Picasso.

Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta s arhitektom Krešimirom Roginom pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap