Pretraga

Bilo je previše rizično: Reiffeisen odustao od udjela u Strabagu

A- A+

Za Reiffeisen Bank International poslovanje u Rusiji bilo je unosno, a svoj profit trebali su povećati kupnjom udjela u Strabagu koji kontrolira sankcionirani ruski tajkun. Olega Deripasku, prvo je sankcioniralo Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom SAD. Prema mjerama ovih država, oligarhu su blokirani računi, ograničeno mu je poslovanje te je osuđen za određena krivična djela pa je udio u Strabagu mogao biti rizičan za Reiffeisen. Iako je RBI u ožujku tvrdila kako udio ne bi povrijedio nametnute sankcije, radi nemogućnosti ishođenja sigurnosti, odustali su od ranije odluke.

poslovni dogovor | foto: Freepik

Reiffeisen Bank International odustala je od kupovine udjela u austrijskoj konstrukcijskoj tvrtki Strabag koju kontrolira od ranije sankcionirani ruski tajkun. Austrijska banka u srijedu se oglasila navodeći kako će poslovanje obustaviti iz predostrožnosti, iako su još u ožujku tvrdili da odluka o kupnji 27,78 posto udjela u Strabagu od holding firme koju kontrolira Oleg Deripaska u potpunosti prati mjere zapadnog tržišta, prenio je morningstar.com.

Rus sankcioniran

Nakon što je Rusija u veljači 2022. napala Ukrajinu, Ujedinjeno Kraljevstvo sankcioniralo je Deripasku, namećući blokiranje njegovih računa i preostale imovine, zabranilo mu je transakcije s državljanima Ujedinjenog Kraljevstva, u potpunosti ograničilo poslovanje te su mu zabranili putovanja. Europska unija odlučila se na slične mjere.

Izdvojeni članak

Tehnološki park Split gotov do kraja godine, radove vrijedne 16,6 milijuna eura izvodi tvrtka Strabag

Odjel za pravosuđe SAD-a osudio je oligarha i tri njegova suradnika zbog izbjegavanja sankcija i za druga krivična djela. U ožujku, RBI je objavio kako su kontaktirali sve uključene vlasti, između ostalog i Ministarstvo financija SAD-a te njihov Ured za kontrolu strane imovine, da bi se uputili u detalje transakcije u koju su se trebali ‘upustiti’.

Promjena plana

RBI potvrdila je da je poslovanje bilo procijenjeno kao propisno od strane autoriteta koje su kontaktirali, no javili su se dužnosnici koji su situaciju opisali kao ‘povredu ranije određenih sankcija’. Ispostavilo se kako će poslovanje banke u Rusiji, unatoč profitu, ukaljati sliku banke, a ako bi SAD na neki način odlučio ‘kazniti’ RBI, grupa bi se mogla susresti s negativnim posljedicama, upozorili su dužnosnici.

Banka, koja je planirala kroz svoju rusku podružnicu AO Reiffeisenbank kupiti udio u Strabagu za 1,51 milijardu eura (odnosno 1,62 milijarde dolara) u gotovini, od temeljnog dioničara Rasperia Trading, a potom prenijeti udio u širu grupu isplaćivanjem dividende, ipak je odustala od tog pothvata. Prema izvorima, budući da nisu uspjeli ishoditi sigurnost, RBI ipak neće ići na udio u Strabagu.

Jedna velika tvrtka proizvodnje izolacijskih materijala u 2023. uložila je u nova postrojenja u Hrvatskoj. Pročitajte ovdje o čemu je riječ.

Copy link
Powered by Social Snap