Pretraga

Broj izdanih građevinskih dozvola viši za devet posto, a europarlamentarka proziva Vladu zbog sporosti

A- A+

U svibnju 2021. godine izdano je 835 građevinskih dozvola, što je za devet posto više u odnosu na svibanj prošle godine. No, iako broj izdanih građevinskih dozvola raste, europarlamentarka Romana Jerković situaciju vidi posve drugačije.

građevinske dozvole

Građevinske dozvole; u krugu: europarlamentarka Romana Jerković | foto: Unsplash, Europa

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku ukupan broj izdanih građevinskih dozvola od siječnja do svibnja 2021. godine u usporedbi s istim razdobljem 2020. veći je za 21,3 posto.

Brojevi ne lažu, a prema najnovijima građevinske dozvole u Hrvatskoj se sve više izdaju. Tijekom svibnja ove godine najveći broj izdan je za zgrade, njih 82,6 posto, dok prema vrstama radova prednjači novogradnja sa 75,8 posto izdanih građevinskih dozvola.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u svibnju 2021. predviđeno je građenje 1.583 stana s prosječnom površinom od 89,0 kvadratnih metara.

Je li postotak mogao biti veći?

Broj izdanih dozvola raste iz mjeseca u mjesec, a porast je vidljiv i kada se usporede podaci iz prošle godine. Tako je, ako se uspoređuju svibanj ove i prošle godine, izdano 835 građevinskih dozvola što je u konačnici devet posto više. Pozitivni trendovi bilježe se i na duljim periodima, pa je od siječnja do svibnja ove godine broj izdanih dozvola veći za 21,3 posto.

Kada je u pitanju broj izdanih građevinskih dozvola prema vrstama građevina i radova u svibnju 2021. godine najveći broj izdan je za novogradnju zgrada 63,1 posto, a slijedi rekonstrukcija zgrada s 19,5 posto od ukupnog broja zahtjeva. Najmanji postotak dozvola, njih 4,7 posto, izdan je za rekonstrukciju ostalih građevina u što spadaju sve građevine koje nisu zgrade, na primjer ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni i slično.

Izdvojeni članak

Eksplozija potražnje za radnicima pretekla i pretpandemijsku 2019., pogledajte usporedbu

No, unatoč rastu broja izdanih građevinskih dozvola, europarlamentarka Romana Jerković ne smatra da je situacija toliko pozitivna kako naizgled djeluje.

– U Hrvatskoj je proces izdavanja građevinskih dozvola izuzetno spor. Kada se uzme u obzir da smo u 2020. imali jake potrese u Zagrebu i na Baniji što podrazumijeva intenzivnu obnovu, podatak o devet posto više izdanih dozvola govori najzornije koliko je naša administracija sama sebi svrha, navodi na Twitteru.

Broj izdanih građevinskih dozvola viši za devet posto, a europarlamentarka proziva Vladu zbog sporosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap