Pretraga

Budućnost Ciglane: Nakon rušenja dimnjaka dolaze urbane vile, možda i škola

A- A+

Nakon rušenja dimnjaka zagrebačke Ciglane u javnosti se otvorilo pitanje buduće izgradnje na tom prostoru. Iz udruge ‘Zagreb te zove’ od Grada Zagreba i mađarskih vlasnika tražili su odgovore na pitanja o budućnosti nekadašnjeg simbola Zagreba. No, priča o zemljištu pokraj Ciglane otvorila je još veći broj pitanja.

ciglana

Ciglana | foto: Kap4 d.o.o.

Dva dimnjaka Ciglane na Črnomercu srušena su u nedjelju, 21. veljače 2021. godine.

Nakon što su u nedjelju srušeni dimnjaci zagrebačke Ciglane otvorila su se brojna pitanja o budućnosti tog zapuštenog prostora i potencijala kojeg ima. Situaciju je za HRT komentirala Gordana Posavec iz udruge ‘Zagreb te zove‘.

Posavec za HRT navodi da su iz udruge uputili dva pitanja, jedno gospođi Dalić, a drugo gradonačelniku Bandiću. Naime, udrugu zanima u kojem trenutku je područje Ciglane postalo mađarsko vlasništvo tena koji će način gradonačelnik Bandić taj prostor stvarno urediti.

– Hoće li ponovno otkupljivati po trostruko većoj cijeni kao što je bio slučaj Meridijanom i Rotorom, Posavec navodi za HRT.

U časopisu iz 2020. godine najavljuje se izgradnja škole i sportskih dvorana na tom području. No, iz Grada navode drugačije informacije.

Grad Zagreb nema nikakve ingerencije nad Ciglanom i u tom smislu vjerujem da ćete razumjeti da ne mogu ni komentirati što će dalje biti, poručila je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba za HRT.

Budućnost Ciglane ne žele komentirati ni mađarski vlasnici.

– Zahvaljujemo na pitanjima i interesu, međutim, nismo skloni davati izjave za medije. U ovom trenutku ne postoje razvojni planovi na spomenutoj lokaciji, poručuju iz Ciglane nekretnine d.o.o.

Izdvojeni članak

Dimnjaci Ciglane na Črnomercu mogli su biti spašeni. Rušenje nije naručio Grad Zagreb

Veliki planovi grupe investitora

No, usprkos manjku konkretnih odgovora i informacija od odgovornih HRT dolazi do informacija o budućnosti zapuštenog prostora. Suvlasnik susjednog Mullerova brijega otkriva da će do gradnje ipak doći. Naime, 300 tisuća četvornih metara pokraj Ciglane kupila je prije 15 godina grupa investitora koja je za taj prostor imala velike planove, ali nisu mogli ishoditi građevinsku dozvolu za pristupne ceste. Među investitorima nalaze se Ante Nobilo, Danko Končar i navodno osoba bliska vlasniku CIOS-a, Petru Pripuzu, navodi HRT.

– Na neki način se samo od sebe riješilo. Mađari koji su vlasnici Ciglane i oni su naši prvi susjedi ishodili su lokacijske dozvole za prometnice koje faktički spajaju njih, a onda i nas na Ilicu, rekao je za HRT Ante Nobilo, odvjetnik i investitor. Stoga bi za nekoliko godina na Mullerovom brijegu trebali niknuti veliki trg, urbane vile i neboderi.

– Ako grad misli da mu treba škola, grad će izgraditi školu, a onda će od nas kupiti zemljište. Mi s tim nemamo ništa protiv. Možemo i mi izgraditi školu pa na leasing da ju grad otkup, komentirao je Nobilo.

Copy link
Powered by Social Snap