Pretraga

Do kud’ seže gradski novac: Grad asfaltirao dio ulice zbog oranica gradonačelnikova oca?

A- A+

Ante Penava, otac vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, u svom posjedu ima nekoliko oranica na području grada Vukovara. Dio njih nalazi se u ulici Čvorkovac. Radovi na sanaciji asfalta u toj su ulici službeno su završili 12. veljače 2021. godine. Tada se otvaraju pitanja o  povezanosti radova s oranicama gradonačelnikova oca, do kojih obnovljena cesta vodi.

cesta oranica

Cesta do oranice, ilustracija | foto: Unsplash

Tijekom 2019. godine otac Ivana Penave kupuje dvije oranice na području Borova naselja.

Kupovina poljoprivrednih zemljišta i oranica, ali i infrastrukturni radovi, otvorili su pitanja o Anti Penavi, ocu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. Naime, Ante Penava u 2019. godini kupuje dvije oranice na području Borova naselja, a nešto prije toga kupio je još dva poljoprivredna zemljišta. Jedna od kupljenih oranica nalazi se na trasi buduće vukovarske obilaznice, između Bršadina i Trpinje

Zemljišta su, piše Jutarnji list, prema kupoprodajnom ugovoru plaćena 50 tisuća kuna, odnosno 3,67 kuna. Otprilike jednaka cijena bila je i za oranice u Borovu naselju. Riječ je o znatno nižim cijenama od onih tržišnih za poljoprivredna zemljišta na području grada Vukovara, a koja inače iznose oko osam kuna po kvadratu.

Čvorkovac | foto: Google Maps

Obnova ceste do očevih oranica

Priča o oranicama Penavina oca otvorila je nova pitanja kada je Grad Vukovar prošle godine počeo s infrastrukturnim radovima u ulici Čvorkovac, onoj u kojoj Penavin otac posjeduje oranice. Radovi su službeno završeni u veljači 2021. godine, a  obuhvaćali su sanaciju asfalta i tucanika u toj ulici, a riječ je o investiciji od 345 tisuća kuna.

– To nema veze jedno s drugim. Ulica Čvorkovac obnovljena je u sklopu programa obnove i izgradnje komunalne infrastrukture, što Grad Vukovar redovno radi kroz cijelu godinu i u cijelome gradu. Na početku te ulice ima nekoliko kuća do kojih je i ranije vodio asfalt, koji je s godinama prilično izrauban i oštećen te ga je bilo nužno sanirati, što je i učinjeno na zadovoljstvo stanovnika te ulice, a dodatno je postavljena i oborinska odvodnja, rekao je Ivan Penava za Jutarnji list.

Penava dodaje da se u drugom dijelu ulice Čvorkovac, u dijeli na kojem počinju poljoprivredna zemljišta, i gdje se nalaze oranice njegova oca, nalazio tucanik koji je sada obnovljen stavljanjem novog sloja tucanika. Uz objašnjenje radova Penava dodaje da se ovom logikom može u gotovo svakoj ulici pronaći nekog kome je netko na dužnosti u Gradskoj upravi, a onda se, prema tome, u tim ulicama ne bi smjelo raditi.

vukovar

Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik | foto: Grad Vukovar

Fontana HDZ-ova kandidata

Svoja stajališta Penava je dodatno objasnio slučajem izgradnje parka s fontanom nedaleko od kuće HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Vukovara Nikole Mažara. Park s fontanom gradi se na Trpinjskoj cesti, a Penava se pita je li možda i taj projekt povezan s tim što ondje živi gospodin Mažar.

No, na Penavinu logiku mediji odgovaraju dodatnim pitanjima o asfaltiranju ulice Čvorkovac. Naime, novinari Jutarnjeg lista primijetili su na terenu kako i u drugom dijelu ulice postoje obiteljske kuće, ali do njih ne vodi asfalt pa su gradonačelnika Penavu pitali zašto se cijela ulica nije asfaltirala.

Trenutno smo mogli samo ovo, ali nadam se da ćemo jednog dana moći asfaltirati cijelu ulicu, do kraja. Samo se nadam da i tada netko neće postaviti tezu da se to asfaltira zbog mog oca, rekao je za Jutarnji Ivan Penava.

Oranice obitelji Penava namijenjene su za uzgoj oraha i lješnjaka, dio kojih je već zasađen. Penavin sin Ante krajem godine registrirao je svoj OPG, a novac za kupovinu zemljišta, navodi Penava, dali su mu upravo on i njegov otac.

Izdvojeni članak

Za Copacabanu ipak 60 milijuna kuna: Voda iz bazena onečišćuje Dravu

Copy link
Powered by Social Snap