Pretraga

Za Copacabanu ipak 60 milijuna kuna: Voda iz bazena onečišćuje Dravu

A- A+

Nakon vijesti o poništavanju natječaja za javnu nabavu za rekonstrukciju gradskog kupališta Copacabana Grad Osijek objavio je na svojim stranicama vijest da projekt ipak neće propasti. Početnih 15 milijuna kuna pokazalo se nedovoljnim za projekt rekonstrukcije koja je iznimno važna s obzirom na to da se otpadna voda iz svih bazena ispušta u rijeku Dravu, što je po zakonima Europske unije strogo zabranjeno.

osijek most

Osijek, pješački most | foto: Pixabay

Početni troškovi rekonstrukcije Copacabane narasli su za 45 milijuna kuna.

Grad Osijek još je jednom pokrenuo projekt rekonstrukcije omiljenog gradskog kupališta Copacabane. Riječ je o temeljitoj rekonstrukciji i izgradnji potpuno novih sadržaja s obzirom na to da su postojeći objekti u potpunosti devastirani. Početna procjena vrijednosti radova bila je 15 milijuna kuna, no nakon poništavanja prvog natječaja Grad je objavio podatak da je vrijednost radova ipak 60 milijuna kuna.

Do iznimno velikog rasta vrijednosti radova došlo je zbog nove procjene stanja gradskog kupališta. Naime, postojeći objekti su devastirani i neusklađeni sa suvremenim standardima. Upravo zbog toga, kao i sigurnosti građana, bazeni ostaju privremeno zatvoreni.

Dnevni gubitak vode preko 100 kubnih metara

Analiza stanja objekata pokazala je da je cijeli bazenski sustav vodopropustan. Samo olimpijski bazen bilježi dnevne gubitke vode od 100 kubnih metara. No, još veći problem predstavlja otpadna voda. Naime, sva otpadna voda iz kupališta odlazi u rijeku Dravu, a to je prema strogim ekološkim pravilima Europske Unije zabranjeno. Osim bazena dotrajali su i ostali sadržaji poput sanitarnih čvorova i instalacija, a sam kompleks nije priključen na gradsku kanalizaciju.

– Takvo stanje kompleksa onemogućuje odvijanje ikakvih aktivnosti na bazenima te je privremeno zatvaranje Copacabane nužno, ne samo radi sprječavanja daljnjih gubitaka resursa nego i zbog sigurnosti građana i posjetitelja, navode iz Grada.

Izdvojeni članak

Ništa od rekonstrukcije: Osječani ponovno ostaju bez Copacabane

Projekt temeljite obnove Copacabane stoga će obuhvatiti uklanjanje dijela postojećih zgrada, izgradnju novih sadržaja te rekonstrukciju svih bazena i bazenske tehnike. U prvoj fazi projekta predviđena je izgradnja novog olimpijskog bazena ukupne vodene površine  1.251,50 kvadratnih metara. Rekonstruirat će se i duboku bazen koji postaje bazen s atrakcijama i mokrim barom.

U drugoj fazi predviđena je rekonstrukcija velikog rekreacijskog bazena koji će se pregraditi dijelom za atrakciju valova i dijelom s toboganima. Rekonstruirat će se i dječji bazen kojeg je dio predviđen za spray park. Namjera je ovu fazu radova financirati iz EU fondova.

– Grad Osijek iznova će pokrenuti postupak javne nabave za prvi dio radova kada istekne žalbeni rok vezan uz provedeni poništeni natječaj te osigurati uvjete za daljnju realizaciju projekta prema predviđenim fazama i osiguranim sredstvima, navode iz Grada.

Izdvojeni članak

Osijek: Zapušteni povijesni prostor postaje suvremeni turistički centar

Copy link
Powered by Social Snap