Pretraga

Dodijeljene nagrade Mies van der Rohe: Prestižna priznanja u oblasti arhitekture dobile tvrtke iz Barcelone i Dublina

A- A+

Nagrade Mies van der Rohe 2022. godine se dodjeljuju u dvije kategorije: ‘Arhitektura’ i ‘Nadolazeća arhitektura’. U užem izboru se našlo 40 kandidata, a jednu pobjedu je odnio arhitektonski ured iz Dublina, dok je druga nagrada otišla arhitektonskom uredu u Barcelonu.

Town House – Sveučilište Kingston u Londonu i La Borda – zadruga za stanovanje u Barceloni | foto: Hrvatska komora arhitekata

Dobitnici ove prestižne nagrade u kategoriji ‘Arhitektura’ su Grafton Architects iz Dublina, piše Hrvatska komora arhitekata. Nagradu su dobili  za Town House – Sveučilište Kingston u Londonu, a priznanje im je dodijeljeno zbog  izvanrednog koncepta uključenja okoliša, koji stvara izvrsnu atmosferu ne samo za učenje, već i za okupljanje, ples i druženje. Doživljaj zgrade iznutra se povezuje višeslojnom fasadnom kolonadom, koja stvara posebnu atmosferu na različitim razinama.

Smješta prostore za ples, knjižnicu i učenje koristeći slojeve tišine i slojeve zvuka koji su savršeno usklađeni. Treba spomenuti da je ovo je prvi put da jedna sveučilišna zgrada dobiva nagradu za arhitekturu, a kvalitetom dotične se pokazuje potencijal javnih obrazovnih projekata koji svima pružaju jednake obrazovne mogućnosti.

Izdvojeni članak

Veliko priznanje za hrvatsku arhitekturu: Projekt novog sveučilišnog kampusa nominiran za ArchDaily2022

U kategoriji ‘Nadolazeća arhitektura’ pobjedu je odnio arhitektonski ured Lacol iz Barcelone za La Bordu – zadrugu za stanovanje. Ovaj projekt ‘co-housinga’ (suživota, zajedničkog stanovanja) je u svom kontekstu transgresivan jer iako u stambenoj proizvodnji uglavnom dominiraju makroekonomski interesi, u ovom slučaju model se temelji na suvlasništvu i suupravljanju zajedničkim resursima i kapacitetima.

Model nadilazi specifični projekt zadružnog stanovanja: studio se također vodi kao zadruga u kojoj četrnaest profesionalaca s različitim stručnim znanjima nudi uzor i aktivno sredstvo za promicanje političkih i urbanih promjena unutar sustava, temeljenog na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti.

Izdvojeni članak

Bračni par osvojio zlatnu medalju Američkog instituta za arhitekturu: U nastavku pročitajte i zašto

U uži izbor natjecanja je ušlo 40 arhitektonskih djela, a njihovi modeli, video zapisi, skice i crteži će biti izloženi na izložbi ‘EUmies Awards 2022’, koja će trajati od 1. do 12. svibnja. Nagrade će biti uručene zadnjeg dana izložbe (12. svibnja) u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni.

Dodijeljene nagrade Mies van der Rohe: Prestižna priznanja u oblasti arhitekture dobile tvrtke iz Barcelone i Dublina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap