Pretraga

Bračni par osvojio zlatnu medalju Američkog instituta za arhitekturu: U nastavku pročitajte i zašto

A- A+

Američki institut za arhitekturu je devetog prosinca ove godine obznanio osvajače zlatne medalje za 2022. godinu. To je ujedno i njihova najznačajnija nagrada, a dodjeljuje se onima koji ostave značajan i prepoznatljiv trag u arhitekturi. Prva takva dodijeljena je još davne 1907. godine, a ovo je tek drugi put u povijesti da je medalja otišla u ruke bračnog para. Nagradu su ove godine sa svojom tvrtkom Brooks+Scarpa, osvojili supružnici Angela Brooks i Lawrence Scarpa.

Bračni par Brooks i Scarpa | foto: screenshot

Prepoznati su njihovi značajni i brojni arhitektonski pothvati popraćeni održivim dizajnom i socijalnom jednakošću. Tvrtka Brooks+ Scarpa, čiji su direktori upravo osvajači ovih medalja, locirana je u Hawthorneu u Kaliforniji.

– Njihovo vođenje firme unutra i prema van, predstavlja inspiraciju arhitektima diljem SAD-a, koji vjeruju da arhitektura na svojoj najvećoj razini može djelovati bilo gdje, bilo kako i za bilo koga.“ – napisao je Bob Berkebile, u pismu podrške osvajačima nagrade.

Architect Magazine u svom tekstu prenosi kako su Angela i Lawrence, oboje odrasli u radničkim obiteljima na Floridi. Tamo su se i upoznali na studiju arhitekture, a svoje sudbonosno da izrekli su 1987. godine. Preseljenje u Los Angeles, omogućilo je Angeli da završi postdiplomski studij arhitekture u južnoj Karolini.

Muž je, u međuvremenu, pokrenuo vlastiti biznis u kolaboraciji s arhitektom i inženjerom Gwynneom Pughom. Zajedno su osnovali firmu Pugh+Scarpa, još 1991. godine. Ubrzo su zbog svog predanog rada, počeli zadobivati nacionalnu pažnju.

Step up zgrada koju su dizajnirali Brooks+Scarpa u Santa Monici | screenshot: YouTube

Nakon skoro desetljeća rada na rješavanju stambenih problema beskućnika, tvrtki se pridružila neprofitna pristupačna građevinska poduzetnica, prethodno spomenuta Angela Brooks, kao nova direktorica. Gwynne Pughu međuvremenu pokreće vlastiti biznis i napušta tvrtku što uzrokuje promjenu imena  u Brooks+Scarpa. 

Izdvojeni članak

Arhitektica i tokarica Karolina Kukec Kassal otkriva koji tip drveta je najbolji za rad, a koji nosi najveće izazove

Tvrtka je, u nastavku donosi Architect Magazine, za vrijeme svog višegodišnjeg rada, promišljeno dizajnirala objekte, koji su ogledali njihovu socijalnu i ekološku odgovornost.

U riznici uspješnih radova, posebno se ističe petokatnica koja je svojom domišljatošću i zanimljivim dizajnom s naročitim smislom za prostor, pobrala brojne nagrade, među kojima je i ona Instituta arhitekata za ekološku održivost. Zgrada naziva „The Six Affordable Veteran Housing“ je pristupačna i pogodna za ratne veterane.

Nadalje vrijedi izdvojiti i dobitnika nagrade za progresivnu arhitekturu iz 2020. godine, Muzej američke umjetnosti u Orlandu. Objekt se temelji na kulturnim i ekološkim principa tvrtke.

Menello Museum | screenshot: YouTube

Kuću naziva Lipton Thayer Brick House u Evanstonu, arhitekti su projektirali u suradnji sa studiom Dwell Architects. Izgradnjom su podignuli vrijednost i ulogu cigle. Cigle su korištene za izgradnju stražnjeg i bočnih zidova, kako bi se sačuvali troškovi. U sredini je valovita fasada, također od cigli.

– Samo zbog toga što nije savršeno, ne znači da ne može biti lijepo, izjavio je Lawrence Scarpa za Architeckt.

U prilogu ispod pogledajte zanimljivi videozapis o izgradnji neobične kuće.

Ovakav promišljeni pristup projektu, koji se pri izgradnji temelji na ekonomičnom korištenju resursa, ogleda filozofiju ove arhitektonske tvrtke.

– Motivirani su društvenom odgovornošću i brigom o okolišu. Uz te motive nastoje doći do rješenja za poboljšanje životnih standarda gradova i oplemenjivanje njihove svakodnevnice, riječi su poznatih arhitekata Stevea Dumeza i Merryman Barnes.

Bračni par osvojio zlatnu medalju Američkog instituta za arhitekturu: U nastavku pročitajte i zašto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap