Pretraga

Arhitektica i tokarica Karolina Kukec Kassal otkriva koji tip drveta je najbolji za rad, a koji nosi najveće izazove

A- A+

Karolina Kukec Kassal je arhitektica, tokarica i vlasnica brenda Bug in my home. Izrađuje unikatne drvene dekorativne predmete tokarskim strojem, a na pitanje odakle je njezin brend dobio ime odgovara: Ja sam Kukec, pa se tako u imenu našao ‘bug’. Sve što radim i promišljam od kad znam za sebe vezano je uz dom i stanovanje. Pa se tako u imenu našao i ‘home’.

Iz uvoda ste dobili dojam čime se Karolina bavi, a u samom ćemo se razgovoru s našom zanimljivom sugovornicom fokusirati na njezinu ljubav prema drvetu. Stoga smo ju odmah na početku pitali što ju posebno fascinira kod rada s ovim materijalom, ali i što ju općenito fascinira kod rada rukama.

– Općenito volim stvarati. Volim lijepe stvari. Volim da stvari imaju dušu. Predivan je osjećaj na kraju dana držati u ruci nešto što si osmislio i sam napravio. Imati nešto konkretno, rezultat s kojim si zadovoljan. Kada je drvo u pitanju nikada ne znaš kako će izgledati konačni proizvod. Kakvi će biti godovi, boje, ima li truleži ili kakva kvrga. Svaki proizvod je iznenađenje za sebe. Ne kažem da je svaki puta ugodno. Mušice ili trulež, nakon što si radio na nekom komadu znaju biti baš razočaranje, priča nam Karolina.

Također nas je zanimalo koji je njezin najdraži tip drveta i zašto?

– Najdraže drvo? Volim drvo, nemam nekog favorita. Možda bih radije rekla sljedeće; najljepše je raditi javor, jasen i bukvu. Jelovina predivno miriši, no nešto je mekša pa je zato i nezgodnija za obradu. S maslinom uvijek brinem jer je rijetka, skupa i teško se dobavlja. S trešnjom, šljivom, marelicom guštam, to su tvrđa drva interesantnih boja i nevjerojatnog prirodnog ‘metalik’ sjaja. Tik je tvrdo (glavo) drvo i brzo zatupi noževe, a brušenje noževa još nisam najbolje svladala. Uglavnom, obožavam nepravilnosti i nesavršenosti na drvu. Vrsta drva mi nije najbitnija. Gledam na posao kao avanturu, koja svaki dan rađa unikatne dekoracije, otkriva neponovljive šare drveta i oduševljava mirisom, objašnjava ova kreativka.

Poželjeli smo doznati postoje li neki trendovi, boje i slično koji Karolinu posebno inspiriraju trenutno.

– Pa i ne baš. Volim reći – ipak sam ja i arhitektica, pa volim jednostavne i čiste oblike. Sve ostalo radim onako kako mislim da je najbolje i po intuiciji. Jedino pravilo – moram biti zadovoljna, ja(!), inače nema smisla raditi, iskrena je Karolina.

Bug in my home proizvodi potpuno neškodljivi za ljude, okoliš i kućne ljubimce

Kakav tip klijenata obično naručuje njezine proizvode i u kakve se domove savršeno uklapaju, bilo je naše sljedeće pitanje.

– O klijentima ne znam previše, sve svoje proizvode prodajem ‘on line’. No jedno je sigurno – vole drvo i cijene ručni rad. Žele imati komadić sirove prirode u svome domu. Svi moji proizvodi se završno poliraju pčelinjim voskom te su potpuno neškodljivi za ljude, okoliš i kućne ljubimce, kaže ova ljubiteljica drveta.

Izdvojeni članak

Pričali smo s Dominikom Meštrovićem, novim wunderkindom hrvatske stolarske scene

Za kraj smo Karolinu pitali na koje je proizvode posebno ponosna.

– Teško mi je posebno izdvojiti neki proizvod, no najviše uživam radeći tanjure i zdjele. No svaka nova ideja, nosi novo uzbuđenje, zaključuje naša sugovornica.

Copy link
Powered by Social Snap