Pretraga

Dva radnika preminula na gradilištu na najpoznatijoj zračnoj luci na svijetu: Provodi se istraga

A- A+

Sigurnost na radu u građevinskom sektoru velik je problem u cijelom svijetu, pa tako i u New Yorku. Početkom godine je započela izgradnja novog putničkog terminala u zračnoj luci JFK u New Yorku, a nedavno su dva radnika poginula nakon što su ostali zarobljeni pod ruševinama. Radovi su privremeno obustavljeni, za vrijeme trajanja istrage.

JFK aerodrom, foto: Unsplash; Miguel Ángel Sanz

Početkom travnja, dva radnika su umrla nakon što su ostala zarobljena pod ruševinama u devet metara dubokom rovu na gradilištu međunarodne zračne luke John F. Kennedy u New Yorku. Građevinski radovi obustavljeni su za vrijeme trajanja istrage, a radnici su identificirani kao Francisco Reyes (41), i Fernando Lagunas Pereira (28). Još uvijek nije poznato ime izvođača koji ih je angažirao, piše Construction Dive.

Policija Lučke kapetanije je u ponedjeljak u 11.08 sati zaprimila dojavu o dvojici radnika zarobljenih ispod ruševina. Jedinica lučke uprave za hitne slučajeve, vatrogasna služba i hitna pomoć odgovorili su na mjesto događaja i započeli spašavanje oko 11:15 uz pomoć bagera, užadi, remenica i lanaca. Tijela muškaraca izvučena su nešto poslije 13 sati, kada su proglašeni mrtvima.

Privremena obustava radova

– U vrijeme incidenta, radnici su premještali komunalne vodove u blizini kogeneracijskog postrojenja kako bi podržali povećane energetske potrebe projekta obnove JFK-a. Privremena sigurnosna obustava ostaje dok se ne provedu sigurnosne provjere, rekli su iz Lučke uprave, koja upravlja zračnom lukom.

Izdvojeni članak

Kreće se u proširenje najpoznatije zračne luke na svijetu: Projekt vrijedan više od 4 milijarde dolara

Podsjećamo, izgradnja novog putničkog terminala u jednoj od najpoznatijih zračnih luka na svijetu je krenula početkom ove godine, a u pitanju je projekt vrijedan 4,2 milijarde dolara.  Očekuje se da će projekt stvoriti više od 4.000 radnih mjesta, uključujući 1.800 građevinskih, a ciljat će na više od 30% sudjelovanja tvrtki u vlasništvu manjina i žena. Više o tome pročitajte ovdje.

Značajan broj smrtnih slučajeva

Ovaj incident označava treći smrtni slučaj na radnom mjestu koji se dogodio u međunarodnoj zračnoj luci JFK samo u proteklom mjesecu, rekli su predstavnici gradske vlasti. Smrtni slučajevi u rovovima jedan su od vodećih uzroka smrtnih slučajeva u građevinskoj industriji općenito, prema OSHA-i, a agencija zbog toga pojačava provedbu. Prošle je godine 39 radnika umrlo od opasnosti u rovovima i radovima na iskopu, što je znatno više od 15 koliko ih je poginulo tijekom cijele 2021. godine.

Podaci za Hrvatsku nisu puno bolji, tako je u 2022. godini zabilježeno 208 slučajeva teško ozlijeđenih radnika u građevinskom sektoru, a zabrinjavajuće je visok broj preminulih uslijed zadobivenih ozljeda, njih 21. O ovoj problematici smo razgovarali sa stručnjakom za zaštitu na radu, Ljubomirom Pintarićem, koji smatra da će u budućnosti rad na gradilištu biti još nesigurniji. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap