Pretraga

Kreće se u proširenje najpoznatije zračne luke na svijetu: Projekt vrijedan više od 4 milijarde dolara

A- A+

Kreće se u izgradnju novog putničkog terminala u jednoj od najpoznatijih zračnih luka na svijetu- JFK U New Yorku. Projekt je vrijedan 4,2 milijarde dolara, a izgradnja bi trebala započeti početkom 2023. godine.

JFK aerodrom, foto: Unsplash; Miguel Ángel Sanz

Privatno financirani projekt bit će dovršen u dvije faze, s prvim novim vratima koja će se otvoriti 2026., a završetak se očekuje 2028. godine. Terminal 6 izgradit će se putem P3 između Lučke uprave New Yorka i New Jerseyja i JFK Millennium Partnersa, konzorcija koji uključuje Vantage Airport Group, American Triple I, tvrtku za upravljanje nekretninama RXR i JetBlue Airways, piše Construction Dive.

Lučka uprava je 2017. godine najavila transformaciju JFK-a vrijednu 18 milijardi dolara kako bi se prilagodila dramatičnom očekivanom rastu glavne međunarodne zračne luke u gradu. Pandemija je zaustavila projekt, a Terminal 6 sada je posljednji od četiri segmenta projekta. Očekuje se da će projekt stvoriti više od 4.000 radnih mjesta, uključujući 1.800 građevinskih, a ciljat će na više od 30% sudjelovanja tvrtki u vlasništvu manjina i žena.

Tri elementa plana

  • Proširenje terminala 1 vrijedno 9,5 milijardi dolara, pokrenuto je u rujnu. Tim za projektiranje i izgradnju čine AECOM Tishman i Gensler.
  • Proširenje Terminala 4 vrijedno 1,5 milijardi dolara odobreno je u proljeće i u izgradnji je. Delta Airlines upravlja izgradnjom uz potporu tvrtki STV, Turner Construction, Group PMX, McKissack i NYCO.
  • Očekuje se da će modernizacija terminala 8 vrijedna 400 milijuna dolara završiti ove godine. Gradi ga Holt Construction-AECOM.
    Izdvojeni članak

    [FOTO] Znate li koje je bilo originalno ime JFK aerodroma?

Terminal 6 od 1,2 milijuna četvornih stopa imat će kapacitet od 10 izlaza, kao i opcije za kupovinu i prehranu. Imat će prozore od poda do stropa i visoke stropove, a sadržavat će javnu umjetnost njujorških umjetnika i arhitektonske elemente koji prikazuju lokalne znamenitosti.

Novi terminal također će biti opremljen tehnologijom bez dodira od prijave do izlaza, kao i automatiziranim TSA trakama i biometrijskim sustavima kontrole pristupa. Dizajn će biti fleksibilan kako bi se prilagodio budućoj tehnologiji ili regulatornim promjenama. Pandemija je ubrzala popularnost poboljšanja tehnologije bez dodira i prilagodljivog dizajna u zračnim lukama.

Copy link
Powered by Social Snap