Pretraga

Dva zagrebačka kvarta spojit će se novim pothodnikom: 93 tisuće građana imat će sigurniji prijelaz

A- A+

Zagrebačke gradske četvrti Črnomerec i Trešnjevka – sjever dobit će sigurniji prijelaz za pješake i bicikliste. Čak 93 tisuće stanovnika bit će povezani pješačko – biciklističkim pothodnikom. Za ovaj je projekt dovršena javna nabava krajem prošle godine, a projektant je uveden u posao ove godine.

Pothodnik Črnomerec - Trešnjevka

Pothodnik Črnomerec – Trešnjevka | foto: FB/Črnomerec je NAŠ!

Već je dugo poznato da je prijelaz preko pruge kod Zapadnog kolodvora iznimno opasan. Radi se o bitnoj biciklističko-pješačkoj vezi Črnomerca i Trešnjevke koju prema prometnoj analizi prosječno koristi preko 300 pješaka i biciklista na sat, objavljeno je na Facebook stranici Črnomerec je NAŠ.

Stranica je to koju vode članovi platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo! U svojoj objavi napomenuli su kako od samog početka svojeg mandata rade na osmišljavanju sigurnijeg rješenja ovog prijelaza. Napisali su kako je ručno dizana željeznička rampa kod Ulice Republike Austrije spuštena čak 54% vremena što dovodi do toga da oko 50% ljudi prolazi ispod spuštenih branika i na taj način ugrožavaju svoju sigurnost. Na žalost, ovakva je prometna situacija rezultirala s pet prometnih nesreća od čega dvije sa smrtnim posljedicama.

Napominju kako je Grad Zagreb novim proračunom osigurao sredstva za projektiranje kapitalnog projekta pješačko-biciklističkog pothodnika između Ulice Republike Austrije i Magazinske ulice. Dodaju pritom kako će se ovim projektom sigurno povezati gradske četvrti Črnomerec i Trešnjevka – sjever koje zajedno imaju 93.000 stanovnika.

– Bile bi 5. najveći grad u Hrvatskoj (odmah iza Osijeka!), a trenutno su pješački sigurno povezane jedino 1.5 km (20 min pješice) udaljenim pothodnikom u Gradišćanskoj. Novi će pothodnik osigurati siguran put za tisuće građanki i građana – pristup Domu sportova na jugu, te Zapadnom kolodvoru i Trgu Franje Tuđmana na sjeveru, pišu na stranici Črnomerec je NAŠ.

Izdvojeni članak

Pitali smo čitatelje koji su dijelovi Zagreba najbolji za život, ovo su njihovi odgovori

Inicijativu su formalno pokrenuli vijećnici VGČ Črnomerec i VGČ Trešnjevka – sjever, a uz podršku gradonačelnika Grada Zagreba i Gradskog ureda za prostorno uređenje, projekt je 2022. ušao u program građenja te ga je u sklopu proračuna izglasala Skupština Grada Zagreba.

Pothodnik Črnomerec - Trešnjevka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap