Pretraga

Fali zidara: Sve više umirovljenika radi na ‘baušteli’, među traženijima su i arhitekti

A- A+

Zbog nedostatka radne snage sve veći broj umirovljenika se vraća na posao, čak i u onim najtežim djelatnostima. U takve svakako spada graditeljstvo koje bilježi stalni rast zaposlenih umirovljenika. Dana 31. listopada u graditeljstvu je bilo zaposleno 2.464 starijih od 65, odnosno 2.542 umirovljenika. Istražili smo i zastupljenost starijih radnika u srodnim branšama.

Radnici na gradilištu | Foto: Unsplash

Hrvatskoj kronično nedostaje radne snage, zbog čega poslodavci sve više posežu za stranim radnicima, ali i umirovljenicima. Gotovo da nema profesije u kojoj ne nedostaje radnika, a među onima u kojima je to posebno izraženo spada i graditeljstvo. Iako su to fizički zahtjevni poslovi, čini se kako ima onih koji i nemaju previše izbora, nego raditi ono što najbolje znaju čak i u poznim godinama.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 31. listopada su bile zaposlene 25.104 osobe starije od 65 godina. Gledajući po kategorijama djelatnosti, graditeljstvo je jedna od onih koje privlače veliki broj starijih radnika. Od 130.926 osiguranika u toj djelatnosti njih 2.464 (svega 1,88 posto) je u dobi od 65 ili više godina. Više starijih osoba je zaposleno samo u prerađivačkoj industriji (2.884), trgovini (3.660), ali i stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima među koje spadaju arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo (3.706 osoba).

Osiguranici prema dobnim skupinama i djelatnostima | Foto: Statističke informacije HZMO-a br. 10/2022.

S obzirom na to da HZMO sve stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti trpa u isti koš, nije poznat broj starijih osiguranika koji rade u arhitekturi. No, poznat je broj ljudi koji su umjesto mirovine odabrali posao u djelatnosti poslovanja nekretninama. U toj su branši 31. listopada bila zaposlena 14.584 osiguranika, od kojih je 285 (1,95 posto) starije od 65 godina.

Broj zaposlenih umirovljenika raste

HZMO vodi i još jednu statistiku koja nam pokazuje koliko je primatelja mirovine bilo zaposleno u pojedinoj djelatnosti na pola radnog vremena. Prema toj statistici, posljednjeg dana listopada je u svim djelatnostima radilo 22.928 korisnika mirovina određenih Zakonom o mirovinskom osiguranju (ZOMO), Zakonom o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata (ZOHBDR) i Zakonom o djelatnim vojnim osobama (DVO).

Korisnici mirovina koji rade na pola radnog vremena | Foto: Statističke informacije HZMO-a br. 10/2022.

U graditeljstvu su, pak, po statistici bila zaposlena 2.542 umirovljenika, u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima njih 3.146, a u poslovanju nekretninama 264 osobe. I u ovoj su statistici graditeljstvo te stručne i ostale djelatnosti među najzastupljenijima po broju zaposlenih starijih osoba. Ako bismo gledali po udjelima u ukupnom broju zaposlenih umirovljenika, graditeljstvo zauzima 11,09 posto, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti 13,72 posto, a poslovanje nekretninama zauzima samo 1,15 posto udjela među svim zaposlenim umirovljenicima.

Korisnici mirovina koji rade na pola radnog vremena prema djelatnostima od siječnja do listopada 2022. | Foto: Statističke informacije HZMO-a br. 10/2022.

HZMO je objavio i kronološku statistiku zapošljavanja umirovljenika po djelatnostima. Iz nje je vidljivo kako je od siječnja do listopada broj zaposlenih umirovljenika u graditeljstvu porastao za 332, u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima za 288, a u poslovanju nekretninama za 47 osoba.

Zastupljene sve kategorije

Ako, pak, gledamo po vrstama mirovina, u graditeljstvu od 2.542 zaposlena umirovljenika njih 1.526 prima starosnu, 520 prijevremenu, 29 obiteljsku, 260 po DVO-u i 207 po ZOHBDR-u. U stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima 2.211 zaposlenih umirovljenika prima starosnu, 760 prijevremenu, 54 obiteljsku, 78 po DVO-u, a njih 43 prima braniteljsku mirovinu. Kod poslovanja nekretninama opet najviše umirovljenika prima starosnu mirovinu (139). Zatim slijede prijevremeni umirovljenici (73), pa umirovljeni prema DVO-u (30), primatelji braniteljskih mirovina (13), a zatim i obiteljskih (9).

Zaposleni umirovljenici po djelatnostima i vrstama mirovina | Foto: Statističke informacije HZMO-a br. 10/2022.

S obzirom na to da je izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju prošireno pravo na zapošljavanje na još neke kategorije umirovljenika, ali i s obzirom da nekoliko desetaka tisuća starijih zaposlenika ne može riješiti manjak radne snage, sasvim je sigurno da će brojke zaposlenih umirovljenika, odnosno osoba starijih od 65 godina, biti sve veći. To uostalom pokazuju i oglasi na portalu za zapošljavanje umirovljenika u kojem ima oglasa i za arhitekte, ali i za radnike na gradilištima.

Copy link
Powered by Social Snap