Pretraga

FINA objavila statistiku za 2021. godinu: Plaće u građevinarstvu porasle za 4,2%

A- A+

U 2021. godini za 964.742 zaposlenih (prema satima rada) kod 144.259 poduzetnika obračunata je prosječna mjesečna neto plaća od 6.350 kuna, što je povećanje od 6,1%, u odnosu na prethodnu godinu (5.985 kuna).

Ilustracija, foto: Unsplash; Antoine Dautry

Analiza prosječnih mjesečnih neto obračunatih plaća po područjima djelatnosti pokazala je da su poduzetnici u tri područja djelatnosti (prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo) imali 55,5% ukupno zaposlenih, s tim da u dvije (građevinarstvo i trgovina na veliko i malo) od tri navedene djelatnosti zaposleni za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

U odnosu na prethodnu godinu, u tim djelatnostima ostvaren je rast plaće, koji je u prerađivačkoj industriji i trgovini veći, a u građevinarstvu manji od prosjeka svih poduzetnika u Hrvatskoj. Plaće u građevinarstvu su porasle za 4,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Najveće plaće ostvaruju zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija (J), opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (D), rudarstva i vađenja (B), financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja (K) te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (M).

Izdvojeni članak

Građevinarski sektor se popeo na četvrto mjesto po broju zaposlenih: Skoro najgore plaćen

Zaposleni u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije imali su 36,7% veće plaće, a zaposleni u djelatnosti rudarstva i vađenja za 27,4%, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto obračunatu plaću svih zaposlenih kod poduzetnika RH. Donosimo i kompletu tablicu prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika po područjima djelatnosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap