Pretraga

Fuš ga koštao 1500 kuna jer nije imao obrt: “Cijena po dogovoru”

A- A+

Osječanina je prijavio tržišni inspektor jer je vidio njegov oglas na društvenoj mreži. Na oglasu na Facebooku, odnosno na mrežinom Marketplaceu Osječanin je nudio stolarske usluge za koje nema prijavljen obrt, a na taj oglas je naletio i inspektor.

Home office

Namještaj u kućnom uredu | foto: Pexels

Općinski sud u Osijeku nepravomoćno ga je proglasio krivim zbog prekršaja iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti jer je 8. rujna 2021. preko Facebooka na oglasnim stranicama za trgovinu Marketplace – montaža namještaja oglasio djelatnost uslužne montaže namještaja i postavljanja laminata, koja je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti razvrstana u skupinu 43.32 – ugradnja stolarije, a da djelatnost nije registrirao kod nadležnog tijela ili prijavio poreznim tijelima, piše Glas Slavonije.

Osječanin se branio od optužbe za prekršajem, naveo je da ga nije počinio jer nije kao fizička osoba oglašavao obavljanje djelatnosti uslužne montaže namještaja i postavljanja laminata. Još je nadodao da nije registriran kao trgovac ili obrtnik, da je na Facebook stavio oglas sa slikom u kojem je naveo “montaža namještaja, postavljanje laminata za stare, nemoćne i invalide bez naknade”.

Napomenuo je da je na fotografiji s Facebooka navedeno da montaža namještaja stoji 100 kuna, no on u oglas nije stavio cijenu, a niti je u njegovu oglasu pisalo “cijena po dogovoru”, no bio je naveden njegov broj mobitela. Fotografija u oglasu je fotografija koju je imao iz obiteljskog stana. Ujedno je tvrdio da je opisani oglas za koji ga se tereti u međuvremenu maknuo s interneta jer nije bio siguran smije li oglašavati besplatno pružanje pomoći.

Za vrijeme dokaznog postupka, sud je ispitao i tržišnog inspektora koji je pronašao oglas, Inspektor je rekao da je u oglasu bio naveden okrivljenikov kontakt-broj, pisalo je “montaža namještaja kupljenog u Lesnini, Primi, Emezzeti, Ikei, može i dostava kupljenog, postavljanje laminata, cijena po dogovoru“. Uz oglas je bila priložena i fotografija kao primjer izvedenih radova. Inspektor je rekao i kako je nazvao na broj mobitela iz oglasa i da se na njega javio okrivljeni Osječanin te kako je naknadno s njim razgovarao i na osnovi navedenog utvrdio da se oglašava za djelatnost ugradnje stolarije a da za to nije registriran.

Sud je obranu Osječana ocijenio neutemeljenom jer je suprotna dokazima koje je sud izveo tijekom postupka.

Copy link
Powered by Social Snap