Pretraga

Grad Trogir raspisuje arhitektonski natječaj za povijesnu gradsku jezgru površine 44.000 kvadrata

A- A+

Do kraja godine Trogir bi trebao dobiti idejno rješenje za kulturno-povijesnu cjelinu Solina i Travarice. Arhitektonski natječaj, koji će biti objavljen u posljednjem tjednu rujna, podijeljen je na 5 specifičnih zona koje obuhvaćaju gradski park, tržnicu, hotel, garažu s 500 mjesta, te dionicu s šetnicom i prometnicom. Postupak odabira najboljeg rada vodit će Društvo arhitekata Split.

Trogir plan uređenja | foto: Grad Trogir

Trogir plan uređenja | foto: Grad Trogir

Grad Trogir najavio je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja kulturno-povijesne cjeline Solina i Travarice, odnosno pojasa od parka Soline, preko velikog parkinga do i uključujući gradsku tržnicu. Riječ je o površini od 44.000 četvornih metara koja se naslanja dio gradske jezgre pod zaštitom UNESCO-a zbog čega će se pri izradi projekta autori morati voditi načelima konzervatorske zaštite i prikladne estetike.

Obnova kroz 5 zona

Obuhvat urbanističko – arhitektonskog natječaja podijeljen je na 5 specifičnih zona. U zoni ‘A’ trebao bi se nalaziti gradski park s ugostiteljskim objektom, u zoni ‘B’ garaža s 500 mjesta, u zoni ‘C’ hotel manjih gabarita, u zoni ‘D’ tržnica, a u zoni ‘E’ šetnicu i prometnicu uz obalu.

Natječajem je cilj doći do cjelovitog urbanističkog rješenja, dok su za daljnje ugovaranje i neposrednu (autorsku) arhitektonsku razradu predviđene zone A, D i E. Tako je odlučeno zbog faznosti, praktičnosti i ekonomičnosti, za zonu B i C je cilj da se natječajem kreiraju relevantni lokacijski uvjeti te osnovni oblikovni i funkcionalni kriteriji koji će biti (urbanistička) platforma za projektiranje u budućnosti.

Izdvojeni članak

[FOTO] Objavljeni rezultati natječaja: Poznato kako će izgledati novi most na Foši u Trogiru

Natječaj otvoren do kraja godine

Službena objava natječaja najavljena je za posljednji tjedna u rujnu, a bit će otvoren dva mjeseca, nakon čega slijedi žiriranje. Pobjedničko rješenje trebalo biti poznati do kraja godine.

Natječaj će voditi Društvo arhitekata Split, a članovi žirija bit će: Vedran Duplančić (arhitekt), Filip Vidović (arhitekt), Dujmo Žižić (arhitekt), Ante Bilić (gradonačelnik Trogira), Jasna Popović (pročelnica konzervatorskog odjela u Trogiru). Uz najavu da će se u žiriranje uključiti i stručni savjetnik za hortikulturu, s obzirom na dio natječaja koji se odnosi na uređenje parka Soline.

Najveći javni resurs Trogira

Iz Grada Trogira poručuju kako je riječ o projektu o kojem se priča desetljećima i koji će služiti desetljećima, te da je, s obzirom na površinu i sadržaje, najvrjedniji u novijoj trogirskog povijesti.

– Radi se o 44.000 kvadrata površine po meni najvećeg i najpotentnijeg resursa koji imamo. Glavni ciljevi su vratiti Solinama nekadašnji sjaj i pravu funkciju s rekreativnim i ugostiteljskim sadržajima, te od tržnice napraviti landmark kakav su tržnice u modernim mediteranskim gradovima. Projekt vrlo precizno limitira i namjene i gabarite sadržaja, a sve ovo budno će pratiti i  UNESCO tako da visokim i neprilagođenim intervencijama u prostoru neće biti mjesta. Vjerujem u velik broj pristiglih radova, poručuje gradonačelnik, Ante Bilić.

Doznajte ovdje sve o aktualnim radovima na gradilištu brze ceste Trogir Omiš.

Copy link
Powered by Social Snap