Pretraga

[FOTO] Objavljeni rezultati natječaja: Poznato kako će izgledati novi most na Foši u Trogiru

A- A+

Objavljeni su rezultati projektnog natječaja za izradu idejnog arhitektonskog rješenja pješačkog mosta na Foši u Trogiru. Natječaj je raspisao Grad Trogir, a provelo Društvo arhitekata Splita. Na natječaj su pristigla čak 22 rada, a nagrađena su tri najbolja.

Pješački most na Foši u Trogiru, foto: Društvo arhitekata Splita

Natječaj je trajao od 08.02.2022. do 12.04.2022. i pristiglo je 22 rada, svi u propisanom vremenu. Odluke o radovima je donio ocjenjivački sud u sastavu: Ivan Radeljak, dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja, predsjednik OS, Ivan Jurić, dipl.ing.arh. predstavnik provoditelja, Nenad Ravnić, dipl.ing.arh. predstavnik provoditelja, prof.dr.sc. Ivo Babić, predstavnik Raspisivača i Jasna Popović, dipl.pov.umj. i etn., predstavnica Raspisivača. Odluke su donesene s većinom glasova – 4 glasa za, 1 glas protiv.

Trećenagrađeno mjesto je pripalo radu autora Proarh d.o.o. i Davora Matekovića, koji su nagrađeni s 15.000 kuna neto. Drugo mjesto je pripalo radu autora Darija Šiška i Jelene Mance, sa suradnicima Gordanom Matjačićem i Andreom Stanić. Oni su nagrađeni s 22.500 kn neto. Pobjednici natječaja su dobili 37.500,00 kn neto, a u pitanju je rad autora PROSTORNE TAKTIKE d.o.o., Luke Cvitana i Antonije Vuletić, sa suradnicima Marijom Vuković i Anamarijom Sućur. Evo kako će i izgledati novi pješački most.

Svrha i cilj provedbe javnog natječaja

Natječaj je iniciran od strane lokalne samouprave upravo jer je prepoznat prostorni potencijal, te utjecaj na vizure već postojećeg mosta, iznimno važnog urbanog krajobraza grada Trogira. Nažalost, postojeći most je postao funkcionalno i sigurnosno neadekvatan, ali biranje instrumenta javnog arhitektonskog natječaja je otvorio mogućnost za dobivanje najboljeg idejnog arhitektonskog rješenja za novi most na njegovom mjestu. Most ovim činom postaje i društveno, a ne samo prostorno, relevantan dio urbane strukture, te će samo provođenje Natječaja i biranje kvalitetnog rješenja omogućiti još veće prihvaćanje istog među lokalnim stanovništvom, pa slijedno i turistima

Glavni cilj Natječaja je, osim da se most adekvatno uklopi u gradske vizure, i to da postane nešto više od utilitarne konstrukcije za prelaženje morskog kanala – da postane društveni punkt i(ili) mjesto (novog) gradskog identiteta. Također, vrlo je važno da sama konstruktivno-tehnička izvedba mosta bude dovoljno otporna na sve vanjske agense koji su produkti zadane lokacije.

Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa, u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će posebno valorizirati:

  • postizanje skladnog odnosa građevine u odnosu na širi i uži urbani kontekst te urbane vizure
  • kreativnost i originalni arhitektonski doprinos oblikovanju
  • usklađenost s Konzervatorskim elaboratom i smjernicama
  • zadovoljavanje konstruktivno-tehničkih aspekata zadatka
  • primjena principa održivosti (okolišne, socijalne i ekonomske) i reverzibilnosti
  • adekvatnu ekonomičnost rješenja uz zadržavanje kvalitete
  • otpornost kreiranog rješenja prema vanjskim utjecajima i upotreba adekvatnih materijala u smislu izdržljivosti i kvalitetnog održavanja

Natječaj je proveden prema Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza (NN 85/14) čijih su se odredbi svi sudionici natječaja bili dužni pridržavati. Donosimo i protokol natječaja most preko Foše u Trogiru.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap