Pretraga

Građani bijesni, kažu ovo je tragikomedija: Na pulskim Giardinima otkriven spomenik Mati Parlovu

A- A+

Na pulskim Giardinima danas je otkriven spomenik slavnom boksaču i najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća Mati Parlovu. Parlov, inače rođeni Splićanin, po završetku svoje boksačke karijere odlazi u Pulu u kojoj je vodio svoj ugostiteljski obrt ‘Mate’. Reakcije građana nakon otkrivanja spomenika ovom svjetski poznatom sportašu se ne stišavaju.

Spomenik Mati Parlovu | foto: Facebook Šijanci

Većina građana smatra da danas otkriven spomenik Mati Parlovu nije ni nalik najboljem jugoslavenskom i hrvatskom boksaču svih vremena.

Skoro 13 godina nakon smrti najbolji hrvatski boksač Mate Parlov dobio je svoj spomenik u Puli, gradu u kojem je boravio nakon završetka svoje aktivne i uspješne karijere boksača. Spomenik je otkriven na pulskim Giardinima na kojima je Parlov vodio svoj ugostiteljski objekt ‘Mate’, a kojeg danas vodi njegov sin Matko.

Spomenik, kojeg je isklesala zagrebačka kiparica Marija Ujević Galetović, potaknuo je nakon otkrivanja javnosti buru reakcija.

Spomenik najboljem

Svečanost otkrivanja spomenika Mati Parlovu otvorila je poznata pulska povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner navodeći kako kiparicu Ujević Galetović ne krase patetičnost i monumentalnost, već ljudskost, časnost i elegancija stoga je i njen spomenik Parlovu upravo takav.

U svečanosti je sudjelovao u pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je naglasio da je Mate Parlov zauvijek zadužio Pulu.

– Veliki Mate Parlov dobio je mjesto tamo gdje on pripada, na Giardinima, među ljudima, dodao je Miletić navode iz Glasa Istre.

No, reakcije građana nisu u potpunosti pozitivne. Dio smatra da je spomenik tragikomedija, dio da spomenik uopće ne nalikuje na čovjeka u čiju je čast nastao.

– Mate Parlov, najveći sportaš Pule,Istre,Hrvatske svih vremena.Za ovakav spomenik našoj LEGENDI netko pod hitno mora odgovarati.Ovo je totalni promašaj,pravi fijasko.Sram Vas i stid bilo.Oprosti nam Mate, navodi jedan od komentara na društvenim mrežama.

– Danas je ovo Mate Parlov, sutra može biti netko drugi…, dodaje drugi.

Napokon je Mate Parlov dobio spomenik u Puli! Utisci? Kako vam se sviđa?

Objavljuje ŠijanciPonedjeljak, 3. svibnja 2021.

Copy link
Powered by Social Snap