Pretraga

Građanska inicijativa za referendum Lungomare prikupila više od 11 tisuća potpisa

A- A+

Nakon pjesme ‘Kad se male ruke slože’, predstavnici Građanske inicijative za referendum za Lungomare izvijestili su na konferenciji za novinare, održanoj u nedjelju u šumici na Lungomare u Gortanovoj, da su prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje lokalnog referenduma. Vjerojatno više od 11 tisuća.

Prikupljanje potpisa | Foto: Facebook

Premda još uvijek nemaju službeni podatak o broju potpisa jer, kako su pojasnili, nisu uspjeli prebrojati svaku knjigu, član inicijative Aleksej Orel rekao je da su ‘prikupili debelo preko jedanaest tisuća potpisa’ i najavio da će uskoro predati potpisne knjige, piše HRT.

Ukoliko su neslužbene informacije točne to će biti tek drugi lokalni referendum u hrvatskoj povijesti. Na taj način Puležanke i Puležani pokazali su da im je ipak jako stalo do šetališta Lungomare, ali i da žele da se i njih pita za ključne odluke o budućnosti ovog grada, piše Istra24.

Podsjetimo, u veljači je Društvo arhitekata Istre poslalo dopis Gradskoj vijećnici u Puli zbog odgode izgradnje hotela, referirajući se na izmjene i dopune iz Urbanističkog plana uređenja Lungomare pritom ističući negativne aspekte planirane izgradnje. Krajem svibnja počelo je  prikupljanje potpisa protiv izgradnje.

 

Posted by Referendum za Lungomare on Sunday, June 12, 2022

 

Građanska inicijativa ‘Referendum za Lungomare’ na Facebook stranici inicijative zahvalila je građanima na velikoj potpori te su obavijestili građane o sljedećim koracima.

– Dan kada smo postali jedno, kada smo se izborili za naše građansko pravo na odlučivanje osvanuo je sunčan i pun pozitivnih vibracija koje se daleko osjete, kažu nam. Čuli smo da je ovo Novi dan nakon kojeg nema povratka zimskom snu, Veliki dan u povijesti Pule i Istre te s nostalgijom dugo priželjkivan dan, napisali su i podsjetili kako je iza njih dva tjedna požrtvovnog i duboko nadahnjujućeg rada.

Sljedeći korak je brojanje potpisa

Slijedi prebrojavanje i provjera potpisa koje će potom slati Gradskom vijeću. Najavili su daljnji postupak prema članku 26. Statuta Grada Pule.

– Ako je raspisivanje referenduma predložilo 20% od ukupnog broja birača u Gradu Puli, predsjednik Gradskog vijeća će dostaviti zaprimljeni prijedlog tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u roku od 30 dana od zaprimanja prijedloga. Tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu će u roku od 60 dana od dostave utvrditi ispravnost podnesenog prijedloga, odnosno utvrditi je li prijedlog podnesen od potrebnog broja birača u Gradu Puli i je li referendumsko pitanje sukladno odredbama Zakona te odluku o utvrđenom dostaviti Gradskom vijeću Grada Pule. Ako tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu utvrdi da je prijedlog ispravan, Gradsko vijeće Grada Pule raspisat će referendum u roku od 30 dana od zaprimanja odluke. Protiv odluke tijela državne uprave kojom je utvrđeno da prijedlog nije ispravan nije dozvoljena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske, piše na Facebooku.

Objava Incicijative | Foto: Screenshot, FB

Ako vas zanima više o ovoj temi, kliknite na sljedeći članak:

Izdvojeni članak

Počeli su se prikupljati potpisi za referendum protiv izgradnje hotela Valkanama u Puli

Copy link
Powered by Social Snap