Pretraga

Gradi se nova Medicinska škola: Izvođač radova odabran, a škola odbija potpisati ugovor

A- A+

Natječaj za izgradnju nove zgrade Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar je završio, izvođač je odabran, ali ugovor nikada nije sklopljen. Početak je to pravne zavrzlame u ovom slučaju javne nabave. Izvođač se žalio Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave jer smatra da je škola nezakonito odustala od potpisivanja ugovora.

Zadar

Zadar | foto: Pixaby

Naime, izvođač je odabran početkom lipnja, M-P-Beton iz Solina, rok za žalbu ističe, a onda u srpnju škola objavljuje Obavijest o dodjeli ugovora u kojoj piše da ugovor ipak ne namjerava sklopiti.

U školi se u odgovoru na žalbu pravdaju da su tek naknadno primijetili da ponuda M-P-Betona prelazi prag za nabavu velike vrijednosti te da bi sklapanje ugovora bilo nezakonito s obzirom da je postupak proveden sukladno pravilima za nabavu male vrijednosti. Osim toga, škola nije dobila ni suglasnost osnivača, Županije, za izvođenje ovog projekta prema cijeni koju je tražio odabrani izvođač, tako da je pitanje kako bi uopće financirali projekt, piše portal 057info.hr.

M-P-Beton tražio je za građevinski obnove i dogradnje bivšeg đačkog doma 41,2 milijuna kuna, što je bilo najbliže iznosu od 30 milijuna kuna, koliko je iznosila procjena za novu školu. Vrijednosti velike nabave smatraju se one preko 40,5 milijuna kuna.

M-P-Beton žalio se Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave jer smatraju da je škola nezakonito odustala od potpisivanja ugovora nakon što je izvođač odabran. Nadalje, tvrde da su pretrpjeli štetu jer su, kako kažu, ‘izvršili raspored radne snage i tehničkih sredstava te određenu nabavu materijala’, stoga su tražili naknadu troškova žalbenog postupka u ukupnom iznosu od 350 tisuća kuna.

Oglasila se škola

Škola osporava da je izvođač mogao pretrpjeti bilo kakvu štetu s obzirom da bi potpisani ugovor bio nezakonit. Državna je komisija na koncu djelomično usvojila žalbu M-P-Betona i prema rješenju poništava se Obavijest o dodjeli ugovora te je škola dužna isplatiti troškove u iznosu od 36 tisuća kuna.

Ravnateljica Anita Basioli kaže da je za provođenje svih postupaka javne nabave u sklopu ovog projekta ‘ugovoren vanjski stručnjak putem postupka nabave’. Ipak, postavlja se pitanje kako ‘ugovoreni’ stručnjak nije na vrijeme uočio da je ponuda veća od one za javnu nabavu velike vrijednosti.

Izdvojeni članak

Milijun kuna za energetsku obnovu dječjih škola i vrtića

– Prag za nabave velike vrijednosti je promjenjiv, a taj podatak do sada nije bio uključen u mehanizme pregleda i ocjene ponuda zbog izrazito rijetke pojavnosti. Troškove će inicijalno podmiriti škola sukladno rješenju DKOM-a, ali će isti biti naplaćeni ugovorenom stručnjaku za postupke javne nabave na projektu sukladno ugovornim odredbama, tako da štete financijske po školu ili Županiju neće biti, piše u objašnjenju koje su za portal 057info.hr poslali iz škole.

No, od projekta se naposljetku ipak, barem zasad, ne odustaje. Inače, za cijeli projekt ‘Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva’ (unutar kojeg je predviđena i izgradnja nove medicinske) predviđena su sredstva u iznosu od 48 milijuna kuna.

Projekt sufinancira Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj u iznosu od 30.000.000,00 kn (3.981.684,25 €) i Zadarska županija u iznosu od 18.854.118,01 kn (2.502.371,49 €), odnosno omjer sufinanciranja je 61,4% naprema 38,6%.

Copy link
Powered by Social Snap