Pretraga

Gradski most u Zadru slavi 60. rođendan: Jeste li znali da ima mehanizam za otvaranje?

A- A+

Na današnji dan, Gradski most u Zadru slavi svoj 60. rođendan. Tako će se idućih dana ova obljetnica obilježiti prigodnim događanjima, a mi vam ovom prilikom donosimo jednu manje poznatu činjenicu. Naime, dotični most ima mehanizam za otvaranje, međutim, otvorio se samo jedanput. Mi vam donosimo razlog- zašto samo jedanput i nikad više.

Gradski most u Zadru | foto: screenshot Youtube, Triprabbits Travel

Danas mostove možda shvaćamo olako, tek kao prijelaze i prometnice koje nam omogućuju da stignemo od točke A do točke B. Ali ako malo dublje promislimo o o tome, shvatit ćemo da su mostovi, kao objekti koji spajaju sela i gradove, zapravo simboli povezanosti i prijateljstva. I mostovi, baš kao i zgrade, sačinjavaju dušu i identitet grada u kojem se nalaze. Zato je važno, da se barem ponekad prisjetimo njihove povijesti te istaknemo glavne značajke ovih, nama veoma važnih, građevinskih objekata.

Na današnji dan prije točno 60 godina, otvoren je i u promet pušten Gradski most u Zadru. Projektirao ga je zagrebački  inženjer Vojislav Draganić koji je projektirao i stari Maslenički i Most mladosti u Zagrebu. Ova 160 tona čelična konstrukcija, koja ima sedam nosivih stupova, je dugačka 152, a široka šest metara i namijenjena isključivo pješacima.

Izdvojeni članak

Središnji raspon starog čiovskog mosta vraćen u Trogir: Slijede završni radovi

Most se trebao otvarati, ali su iskrsnuli tehnički problemi…

Tog sudbonosnog 12. svibnja 1962. godine, okupili su se brojni građani kako bi svjedočili svečanom trenutku otvaranja. Jedna od zanimljivosti koju mnogi možda ne znaju jest da most ima mehanizam za otvaranje. Doduše, otvorio se jedan jedini put, tijekom puštanja u promet i nikad više. Prema Diadori TV, jedan od stupova se nije mogao zabiti u tlo do predviđene dubine. Udario je u stijenu i malo skliznuo pa je povjerenstvo odlučilo da se most više ne otvara.

Iako je ta funkcija mosta nažalost izgubljena, to ne umanjuje njegovu važnost i impresivnost, pa će tako od 12. do 16. svibnja, Grad Zadar obilježiti jubilarnih 60 godina Gradskog mosta prigodnim događanjima kao što su đir barkom ispod mosta te izložbom fotografija mosta iz arhive Narodnog muzeja Zadar te novih podmorskih fotografija koju su za ovu prigodu izradili članovi Ronilačkog kluba KPA Zadar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap