Pretraga

I radnicima olakšan prijelaz preko granice: Od danas mogu zatražiti izdavanje Covid putovnice

A- A+

Zelenu potvrdu koja uvelike olakšava prijelaz preko granica, poznatu kao Covid putovnicu, od danas mogu zatražiti i građani Republike Hrvatske. Izdavanje ove potvrde olakšava međunarodno kretanje, ne samo turističko, već i poslovno.

covid putovnica

Covid putovnica, ilustracija | foto: Unsplash

Odluku o početku izdavanja takozvanih Covid putovnica donijela je Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj telefonskoj sjednici.

Vladinom Odlukom o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne Covid potvrde građanima je službeno omogućeno izdavanje takozvane Covid putovnice uz koju se njihovo kretanje preko državnih granica uvelike olakšava.

Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde započeo je s radom, a formalno je provedena i procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost.

Kako do potvrde i što ona omogućava?

EU digitalnu Covid potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, a svaki ju građanin može zatražiti putem sustava e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji ju izdaje u papirnatom obliku.

– Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, navode iz Vlade.

Neovisno o odabranom načinu izdavanja Covid putovnice svaka od njih sadržavat će i QR kod čijim se skeniranjem dobivaju osnovne informacije i digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Kako bi došli do svoje Covid putovnice građanima nije potrebna dodatna dokumentacija već vjerodajnica razine dva ili tri sustava e-Građani.

– Prilikom putovanja ili tijekom boravka u nekoj od država članica Europske unije svaki njen državljanin ili državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u Europskoj uniji će kao nositelj EU digitalne COVID potvrde moći na učinkovit te interoperabilan način dokazati svoj zdravstveni status u odnosu na COVID-19, objašnjavaju.

covid putovnica

EU Covid putovnica | foto: COVID-19 PASS

Mogu li Covid putovnicu dobiti samo cijepljene osobe?

EU digitalna COVID potvrda trebala bi olakšati slobodno kretanje unutar Europske unije. Svojom EU digitalnom potvrdom, odnosno Covid putovnicom, dokazujete ili da ste primili sve potrebne doze cjepiva, ili da je vaš Covid-19 test negativan, ili da ste Covid-19 preboljeli.

Tko može dobiti potvrdu?

Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa. Potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka. Osoba koja je preboljela bolest COVID-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

– Glede ukidanja ograničenja slobodnog kretanja, države članice će prihvaćati potvrde o cijepljenju cjepivima za koja je odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU-u izdala Europska agencija za lijekove, pojašnjavaju na službenim stranicama za izdavanje EU potvrde.

Pravila izdavanja potvrde za cijepljene osobe

Tko od cijepljenih osoba može dobiti potvrdu:

  • Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.
  • Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.
I radnicima olakšan prijelaz preko granice: Od danas mogu zatražiti izdavanje Covid putovnice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap