Pretraga

Indonezija dobiva novi glavni grad Nusantaru: Jakarta tone 25 centimetara godišnje

A- A+

Indonezijski parlament je sredinom siječnja izglasao zakon o preseljenju glavnog grada iz Jakarte s otoka Jave na lokaciju na rubu džungle Kalimantan na otoku Borneo. Džungla je udaljena oko dvije tisuće kilometara od trenutnog glavnog grada. Planirani novi budući grad zvat će se Nusantara i njega će praktički u cijelosti izgraditi. Bit će to manji obalni grad izgrađen na obnovljenim plantažama uljanih palmi, okružen močvarama i bujnim tropskim šumama.

Jakarta noću | Foto: Unsplash

Plan preseljenja glavnog grada postoji od 2017. godine, službeno je najavljen 2019., ali ubrzo zatim odgođen zbog pandemije, a zadnja poplava koja je pogodila državu bila je ‘kap koja je prelila čašu’. Nažalost, one u Jakarti nisu rijetkost, a razlog tome su se ne samo klimatske promjene već i prekomjerno crpljenje podzemnih voda u izvorno močvarnom području na kojem je izgrađena. Jakarta na godišnjoj razini tone 25 centimetara, a gotovo 40% površine grada nalazi se ispod morske razine, piše ABC Geografija.

Uz to, Jakarta je prenapučena. Iako je otok Java tek nešto više od dva puta veći od Hrvatske, na njemu živi više stanovnika nego u Rusiji, oko 150 milijuna.

Gužve u Jakarti | Foto: Unsplash

Onečišćenje i gužve

Osim spomenutih razloga, indonezijske vlasti nastoje premještanjem glavnog grada osloboditi ovaj veliki grad od golemih ekoloških izazova, smanjiti enormne prometne gužve, ali i učinkovito preraspodijeliti bogatstvo, ne samo iz Jakarte, nego i s demografski i gospodarski dominantnog otoka Jave.

Novi grad zvat će se ‘Nusantara’ što znaći ‘arhipelag’ zbog toga što ‘najbolje opisuje geografiju zemlje’, kako je između ostalog rekao indonezijski predsjednik Joko Widodo.

Sri Mulyani, indonezijski ministar financija, rekao je na konferenciji za novinare da će gradnja novog glavnog grada teći u pet faza. Pretpostavlja se da bi gradnja Nusantare mogla početi već u ožujku ove godine i kako će prva preseljenja državnih ureda iz Jakarte započeti već 2024. godine. Razvoj i gradnja će trajati do 2045. godine.

Novi grad je planiran na površini od oko 400 četvornih kilometara, gdje će se iz Jakarte preseliti oko milijun i pol radnih mjesta državnih činovnika. Dosadašnji činovnici će prema trenutnom istraživanju uglavnom ostati u Jakarti – čak 90% se izjasnilo da se neće preseliti u novi glavni grad na Borneo.

CNN Indonesia izvijestio je da će projekt koštati oko 32 milijarde dolara.

Ekološki aktivisti upozorili su da ovaj potez ‘premješta’ onečišćenje s jednog dijela zemlje na drugi koji je zasad vrlo očuvan. Projekt glavnog grada ugrozit će ili uništiti prašumu koja je dom orangutana i drugih vrsta.

 

Copy link
Powered by Social Snap