Pretraga

Jeste li ikad razmišljali o tome kako bi se kosa mogla koristiti u gradnji?

A- A+

Ako je vjerovati londonskim arhitektima Debori Lopez i Hadinu Charbelu, kosa može biti odličan alat za mjerenje zagađenosti zraka u gradu. Proveli su neka istraživanja u Bangkoku, nakon kojih su zaključili da uzorci kose s većom količinom teških metala ukazuju na više razine zagađenosti okoliša.

Izgradnja zgrade | Tolu Olubode/Unsplash

– Zagađenost postaje ogroman problem okoliša. Zainteresirani smo u mogućnost ljudskog tijela da bude osjetljivo na to, da reflektira i upija okolinu u kojoj živite, gdje dišete, gdje jedete i pijete, rekla je Lopez za Dezeen.

Projekt Follicle je počeo kao istraživanje u potencijal kose kao materijala u arhitekturi. Istraživanje je pokazalo da se na godišnjoj razini samo u UK proizvede oko 6,5 milijuna kilograma otpada kose, pa su zaključili da bi upravo to mogao biti novi materijal za održivu gradnju. Ipak, nakon istraživanja su shvatili da bi se kosa mogla koristiti i u već spomenutu svrhu, pogotovo u gradovima koji su teže onečišćeni.

Prve testove su proveli u Bangkoku, koji je poznat po lošoj kakvoći zraka. Sudjelovali su na Bangkook Design Weeku 2019. godine, gdje su zamolili posjetitelje da odrežu dio kose i doniraju ga za analizu. Morali su također i dati neke podatke o sebi, jer je kvaliteta kose ipak određena i nekim životnim stilom. Na kraju su dobili stotine uzoraka.

Izdvojeni članak

Održiva kuća obavijena zanosnim vrtom: Dugotrajan obiteljski dom krojen za zelenu budućnost

Nakon istraživanja, koje se oduljilo zbog pandemije, saznali su da su ljudi koji su živjeli u blizini autocesta imali veću razinu arsena u kosi. Koristeći dobivene podatke, narpavili su 3D mapu grada na kojoj se može vidjeti razina toksičnosti po određenim dijelovima.

Dalje planiraju nastaviti s ovim istraživanjem, proširiti ga na ostale gradove, ali i nastaviti razmišljati o tome kako bi kosa mogla biti korištena u gradnji. Lopez je rekla da bi možda moglo poslužiti kao vrsta izolacije.

Jeste li ikad razmišljali o tome kako bi se kosa mogla koristiti u gradnji?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap