Pretraga

Održiva kuća obavijena zanosnim vrtom: Dugotrajan obiteljski dom krojen za zelenu budućnost

A- A+

Održiva gradnja s razlogom postaje budućnost arhitekture. Shvatio je to i mladi par koji se odlučio na izgradnju obiteljske kuće koja će dugoročno biti njihov dom i to skoro u potpunosti samoodrživ. Njihove vizije i ideje u stvarnost je prenijela grupa arhitekata, a kuća pažnju ne plijeni samo svojim tehnološkim elementima, već i zanosnim vrtom kojim je obavijena.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

Najodrživija kuća do sad, navode arhitekti, koji su projekt nazvali Garden House.

Garden House Austin Maynard Architectsa jedno je od zanosnih ostvarenja održive gradnje i spektakularne arhitekture, kako interijera, tako i eksterijera. Grupa arhitekata kuću je projektirala prema zamislima budućih vlasnika koji su tražili dom za budućnost i obitelji, ali i prirode.

Stoga ne čudi izbor posebne tehnologije, poput Tesline baterije, koja je ovu kuću pretvorila u zelenu oazu budućnosti.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

Kuća koja proizvodi energiju

Garden House ili Vrtna Kuća smještena je u Australiji. Prosječna australska kuća koristi 19 kWh energije dnevno pa projekt ove zelene kuće tu priču nosi u mnogo pozitivniju suprotnost. Naime, Garden House dnevno proizvodi 100 kWh energije, a u nju je postavljena i Teslina baterija.

– Ona je više od kuće, poput elektrane je. Ovo je budućnost održive energije – elektrificirane kuće napajane sunčevom energijom, navode arhitekti grupe Austin Maynard.

Na odluku o izgradnji ovakve kuće utjecala je i trenutna politika Australije prema kojoj se buduće kućevlasnike potiče na održivu gradnju kojom se želi što je manje moguće negativno utjecati na atmosferu. To potvrđuje i činjenica da svaka četvrta kuća u Australiji na krovu ima postavljene solarne panele.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

Arhitekt s vizijom

Vlasnici Green Housea željeli su svoj dom kreirati kao modernu, održivu i dugotrajnu obiteljsku kuću koja se može prilagoditi i promijeniti tijekom vremena. No, odabir pravog arhitekta nije bio lagan.

To je morao biti arhitekt koji je kreativan i koji može razmišljati van okvira uobičajene ‘kvadratne kuće’. Otkrili smo da je većina arhitekata bila vrlo slična u svojim nacrtima, ali s Austin Maynard arhitektima svaka kuća bila je različita, sa svojom osobnošću – mogli biste reći da su domovi bili posebno prilagođeni vlasnicima, objašnjavaju.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

Garden House kreirana je kao suvremena oaza u centru grada. Okružena očaravajućim zelenilom skrila se od očiju prolaznika koji tako mogu samo naslućivati sve što njeni zidovi kriju.

– Kada se gleda s ulice stječe se dojam da je kuća u cijelosti garaža od šindre. Lijepa, bijela kućica od šindre sa savršenim krovom. Spustite se bočnom pješačkom uličicom i glavna se ulazna vrata otvaraju kako bi se otkrilo puno veće imanje skriveno u sebi – poput otkrivanja Narnije, dočaravaju arhitekti.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

– Dom se sastoji od četiri različita elementa koja se pojavljuju kao zasebne zgrade ‘nevidljivo’ povezane zrcalnim staklenim hodnicima koji odražavaju vrt, navode arhitekti. 

Kuću, koja je podijeljena u četiri međusobno povezane zone, čine i garaža i radionica okrenute prema ulici. Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica otvaraju se prema vrtu, a glavna spavaća soba upotpunjena je posebnim balkonom. Dječji prostor sastoji se od tri spavaće sobe, dvije kupaonice, prostorijom za TV i mrežom koja služi za igru.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

– U svom domu nemamo osjećaj ogromnog prostora, atmosfera je domaća i ugodna. Kuća je poput malog ekosustava koji svoj smisao ostvaruje što je u njemu više ljudi, navode vlasnici.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

Elementi održive gradnje

Elementi održive gradnje kojima je ova kuće isprepletena su brojni. Arhitekti Austin Maynard grupe posebno ih naglašavaju kako bi se stekla predodžba njihove važnosti.

Oni uključuju: solarnu energiju, dvostruku zidnu i podnu izolaciju, dvostruko ostakljene prozore, recikliranu ciglu, visoko učinkovite dizalice topline, indukcijske ploče za kuhanje, solarne panele, Tesline baterije, vlastiti pogon za napajanje energijom, spremnike za vodu te kompostane.

Garden House | foto: Austin Maynard Architects

Copy link
Powered by Social Snap