Pretraga

Kreće se u obnovu Paromlina vrijednu 500 milijuna kuna: Projekt bi trebao biti gotov do 2025. godine

A- A+

Kreće se u obnovu Paromlina. Zagrebačka gradska uprava je najavila prilikom predstavljanja proračuna za 2023. godinu ulaganje od 500 milijuna kuna na uređenje i nove sadržaje.

paromlin

Paromlin, foto: screenshot Google Karte

Nakon više godina zapuštenosti, ideja je prenamijeniti Paromlin u knjižnicu, ali i novo središte gradskih zbivanja. Najbolje idejno rješenje ponudio je studio UPI 2M. Ideja je napraviti prostor u kojem će se održavati predstave i izložbe. U planu je i izgradnja glazbenog studija, ali i mjesta koje će privlačiti turiste. Njihova Anamarija Filipović je rekla kako novi prostor nije zamišljen kao klasična gradska knjižnica gdje se dođe i posudi knjiga, nego se svi ti prostori koriste u nekoj multifunkcionalnosti, piše HRT.

– Planiramo Paromlin kao jedan živi prostor koji živi tijekom dana i tijekom večeri te koji će biti okupljalište građana, ali u koji će dolaziti i mnogi strani posjetitelji, kazala je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Izdvojeni članak

Tomašević: Paromlin i Gredelj se neće prodavati, Zagrepčanka možda nekad u budućnosti kao i Blato

Projekt gotov do 2025. godine

Predviđena je i gradnja garaže s 250 parkirališnih mjesta. Radit će se i na tome da se i dalje vide stari dijelovi nekadašnje tvornice. Kako je Filipović objasnila, novi dio je zapravo staklena fasada koja u sebi ima neku notu refleksije kako bi se i okoliš reflektirao na samom pročelju zgrade. S planiranim ulaganjem od 500 milijuna kuna, novi projekt bi trebao biti gotov do 2025. godine.

– Plan je da se prijavi na europska sredstva. Radi se o vrlo velikoj investiciji koja neće moći biti financirana iz proračuna grada Zagreba. Pretpostavljamo da će se financirati iz mehanizama teritorijalnih ulaganja, kazala je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika.

Copy link
Powered by Social Snap