Pretraga

Kvart kulture dobit će poseban trg: Kreće uređenje gotovo 16.000 kvadratnih metara javne površine

A- A+

Radovi uređenja područja nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u punom su jeku. Projekt revitalizacije riječke industrijske zone obuhvaća kreiranje kvarta kulture unutar kojeg su smješteni Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke i Dječja kuća te Gradska knjižnica Rijeka, a sada se kreće s realizacijom uređenja javne površine koja se prostire na gotovo 16.000 kvadratnih metara.

Kvart kulture u kompleksu Benčić | foto: Grad Rijeka

U sklopu kompleksa Benčić u ožujku ove godine svoja vrata otvorila je prva kuća u Hrvatskoj namijenjena isključivo djeci u čijem je prizemlju predstavljen projekt uređenja javnih površina.

Budući kvart kulture u nekadašnjem industrijskom kompleksu Benčić uskoro će dobiti i posebno uređene javne površine, a s njima i trg. Projektom će se obuhvatiti uređenje prostora između riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Palače šećerane odnosno Muzeja grada Rijeke, Dječje kuće i buduće Gradske knjižnice Rijeka.

Projekt uređenja javnih površina javnosti su predstavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te projektant Saša Randić.

Kvart kulture u kompleksu Benčić | foto: Grad Rijeka

Nove zelene površine

Projektom uređenja javnih površina obuhvaćeno je 15.700 kvadratnih metara površine kompleksa. Kako navode iz Grada Rijeke, u planu je uređenje otvorenog dijela javnih površina, kao i rješenje infrastrukture potrebne za funkcioniranje zgrada unutar kompleksa i pripadajućih sadržaja. Uređenjem je predviđena izgradnja parkirališta i pješačkih staza te uređenje zelenih površina.

– Zahvaljujući rješenju projektanta Saše Randića imamo projekt kojim ćemo povećati zelene površine u gradu te jednim dijelom otvoriti potok Brajda koji protječe dijelom budućeg trga. Na zapadnom dijelu bloka predviđeno je uređenje parkirališta s 57 parkirališnih mjesta, kao i stanice za najam i punjenje elektro-bicikala, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Uređenje javnih površina u kvartu kulture u kompleksu Benčić | foto: Grad Rijeka

Do sada je u kvartu kulture kompleksa Benčić uređena javna površina pješačkog i interventnog pristupa Dječjoj kući, a nastavak radova obuhvatit će preostale javne površine kao i njihovo opremanje rasvjetom. Vrijednost navedenih radova unutar bivšeg tvorničkog kompleksa Benčić iznosi 53 milijuna kuna s PDV-om, a prvi od njih započeli su 2019. godine.

Izdvojeni članak

Vesela i puna kreativnosti: Jedan grad u Hrvatskoj prvi je izgradio kuću namijenjenu samo za djecu

Osim radova na infrastrukturi kompleksa izvedeni su i radovi izgradnje zaštite potoka Brajda koji protječe dijelom budućeg trga. Prema riječima projektanta Randića parkovne površine prisutne su u bloku Benčić kroz cijelu povijest izgradnje ovog prostora tako da je u gusto izgrađenom bloku industrijskih zgrada zadržano zelenilo, uključujući i parkić manjeg formata uz Palaču šećerane.

Vizualizacija dijela parka s otvorenim potokom | foto: Grad Rijeka

– Park nije oblikovan kao dekorativna površina, već kao pristupačan prostor koji poziva na korištenje, i koji predstavlja proširenje programskih sadržaja u bloku.

Rekonstrukcijom parka unutar kompleksa predviđa se otkrivanje i prezentacija potoka Brajda u dva segmenta. Prvi segment obuhvaćat će dio korita između muzeja Moderne i suvremene umjetnosti s istoka i Teatrina sa zapada, dok će drugi segment obuhvaćati dio između zapornice kanala na istoku i Dječje kuće.

Na novouređenoj javnoj površini predviđa se i mogućnost postavljanja umjetničkih instalacija s posebnim postavom mozaika Ede Murtića.

Paviljon s Murtićevim mozaikom | foto: Grad Rijeka

Copy link
Powered by Social Snap