Pretraga

Vesela i puna kreativnosti: Jedan grad u Hrvatskoj prvi je izgradio kuću namijenjenu samo za djecu

A- A+

Grad Rijeka prvi je grad u Hrvatskoj koji je izgradio kuću namijenjenu samo za djecu. Vesela i kreativna, ova kuća djeci će pružiti brojne trenutke zabave uz lutkarske predstave, filmove za djecu, izložbe, mnoštvo knjiga i brojne kreativne radionice. Nakon dvogodišnje izgradnje kuća danas otvara svoja vrata djeci.

Dječja kuća u Rijeci | foto: Grad Rijeka, Radnić i suradnici d.o.o.

Europska prijestolnica kulture postala je i veseli dom za svu djecu.

Nakon dvije godine izgradnje u Rijeci je svoja vrata otvorila prva kuća u Hrvatskoj namijenjena samo za djecu. Ideja o kreiranju prostora isključivo za djecu nastala je još 2017. godine za vrijeme Dječjeg festivala Tobogan. Već 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli 68,21 milijun kuna bespovratnih sredstava Europske unije koji su projekt pokrenuli.

Izgradnja je krenula 2019. godine, a danas kuća otvara svoja vrata.

Mezimac kompleksa Benčić

Dječja kuća nastala je kao dio projekta kompleksa Benčić u sklopu kojeg je nastaje i Gradska knjižnica Rijeka. Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, kako smatra da Rijeka ovim projektom dobiva jedan fantastičan kompleks kojim se može pohvaliti vrlo malo gradova, ne samo u Hrvatskoj već i šire.

– Mislim da kuća sama priča o sebi, ona je stvarno jedan bombon, u kojoj će se naši najmlađi sugrađani moći baviti najrazličitijim aktivnostima, koristeći pritom najsuvremeniju tehniku vezanu uz audio-vizualno stvaralaštvo, 3D printanje i drugo, dodao je Obersnel.

Dječja kuća u Rijeci | foto: Grad Rijeka, Radnić i suradnici d.o.o.

Otvaranje Dječje kuće komentirao je i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

– Ova zgrada je mezimac u kompleksu Benčić, ne samo zato što je namijenjena djeci, nego zato što je posebna arhitektonski, po svom sadržaju i po svojoj povoljnoj cijeni, navodi Šarar.

Izgradnja Dječje kuće imala je trebala je stajati 65 milijuna kuna, ali projekt je završen za 54 milijuna. Dio novca Grad Rijeka dobio je od Republike Hrvatske, a dio iz fondova Europske unije. Kako navodi Šarar, Riječani su zgradu platili manje od dva milijuna eura.

Dječja kuća u Rijeci | foto: Grad Rijeka

Izrazio je pritom i nadu da će epidemiološka situacija uskoro dopustiti da Dječja kuća zaživi u potpunosti.

– Zapravo sam siguran da će djeca napraviti pravu stvar za ovu kuću i za cijeli Benčić te da će se pravi rezultati ove priče vidjeti za pet ili deset godina, kada neka zdrava, slobodoumna djeca, koja se ne boje niti tehnologije niti bilo čega budu odrasli građani našeg grada, zaključuje.

Dječja kuća u Rijeci | foto: Grad Rijeka

Suvremeni hrvatski dizajn

Iza projekta Dječje kuće stoje kreativci iz ureda Randić i suradnici d.o.o., a radove je izvela tvrtka ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba. No, kako navode iz Grada, poseban naglasak mora se staviti i na opremanje kuće, o kojem se do sada nije mnogo govorilo.

–  Namještaj za kuću dobavila je na javnom natječaju izabrana tvrtka Primat Logistika d.o.o., Hrvatski Leskovac, a kuća je opremljena u najvećem dijelu hrvatskim dizajnerskim proizvodima. Većina namještaja iz proizvodnog je pogona mlade hrvatske tvrtke Prostoria d.o.o., koja u svom programu kombinira suvremenu tehnologiju te obrtnički i ručni rad najviše kvalitete.

Dječja kuća u Rijeci | foto: Grad Rijeka

Uz namještaj hrvatskih dizajnera, u zgradi su postavljene i dvije instalacije. U prizemlju je Riječka klupa-Plupa, mladih dizajnera Jelene Azinović i Jaše Zelmanovića, a tapiseriju u Šumi Striborovoj osmislila je akademska slikarica Sanja Ipšić-Randić.

Ukupan iznos uložen u samu izgradnju Dječje kuće je 45,4 milijuna kuna, od toga je 29,2 milijuna kuna financirano bespovratnim EU novcem. U opremanje kuće uloženo je 9,2 milijuna kuna, a ta su sredstva u cijelosti osigurana u riječkom gradskom proračunu.

Dječja kuća u Rijeci | foto: Radnić i suradnici d.o.o.

Copy link
Powered by Social Snap