Pretraga

Macron obišao radove na obnovi Notre-Dame: Katedrala bi trebala biti obnovljena kroz godinu dana

A- A+

Požar je zahvatio katedralu Notre-Dame 15. travnja 2019. godine, a odmah nakon su počeli i radovi na renovaciji. U međuvremenu se dogodila i pandemija koja je znatno usporila radove, ali čini se da bi katedrala uskoro mogla ponovno otvoriti svoja vrata posjetiteljima, i to krajem 2024. godine.

Notre-dame

Pariška Notre-Dame | foto: Pexels

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obišao je radove na katedrali Notre-Dame u Parizu, koja je uništena u požaru još 2019. godine. Prema trenutnim planovima, službeno otvaranje za održavanje svete mise i za posjete planirano je krajem 2024. godine. Macron je tom prilikom obilaska radova rekao da kada se odrede smjer i plan, da je pomak moguć, piše Index.hr.

Macron je u pratnji supruge Brigitte i ministrice kulture Rime Abdul-Malak, pozdravio radnike i voditelje gradilišta, rekavši im da mogu biti ponosni na obavljeni posao. Ovom prigodom je govorio i čovjek zadužen za obnovu, general Jean-Louis Georgelin, koji je rekao kako misli da danas može reći da će uspjeti dovršiti radove na obnovi unutar zadanog roka. Kako je rekao, nije bilo lako, ali su svladali sve zapreke.

Macron se popeo i da vidi kako izgleda postolje na koje će se krajem mjeseca početi postavljati novi središnji toranj. Novi toranj će biti isti kao i onaj stari koji je konstruirao Viollet-Le-Duc – izrađen od hrastovine, kamena i olova, visok 96 metara. Postavljanje novog postolja teškog 80 tona završit će se u subotu, točno četiri godine nakon požara. Više detalja o obnovi Notre-Dame pronađite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap