Pretraga

Katedrala Notre-Dame otvorit će se 2024. godine: Pet godina nakon požara

A- A+

Restauracija poznate pariške katedrale može početi nakon što su završeni radovi učvršćivanja i to dvije godine nakon požara koji je uništio potkrovlje i uzrokovao pad tornja kroz svod, rekli su iz državne organizacije koja je zadužena za restauraciju.

Notre-dame

Pariška Notre-Dame | foto: Pexels

Radovi učvršćivanja, prema Friends of Notre-Dame de Paris, uključivali su ojačavanje sjeverne, južne i zapadne zabate zbog tri velika prozora s ružama, postavljanje cerade iznad svodova radi zaštite od kiše, učvršćivanje najviše oštećenih stupova lađe, ojačavanje letećih podupirača i uklanjanje izgorjelih i rastopljenih skela koje su prethodno okruživale kulu.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je nakon požara koji se dogodio 2019. godine da će katedrala biti otvorena za posjetitelje do 2024. godine, kada Francuska bude domaćin Olimpijskih igara. Državna agencija koja vodi radove potvrdila je da su radovi teku u skladu s predsjednikovim obećanjima.

notre dame

Pariška katedrala Notre-Dame prije požara 2019. godine | foto: unsplash

– Katedrala stoji čvrsto na svojim stupovima, zidovi su joj čvrsti, sve se drži zajedno, rekao je za CNN Jean-Louis Georgelin, čelnik organizacije zadužene za obnovu. 

Nakon završetka prve faze, sada će započeti pregovori s tvrtkama koje licitiraju za sudjelovanje u ogromnim naporima za obnovu. Uključivat će oko 100 različitih natječaja za raznorazne projekte. Radovi na obnovi orgulja započet će uskoro, a drugi radovi trebali bi započeti zimi, piše NBC News. Prethodni dizajn katedrale će biti obnovljen, uključujući 96-metarski toranj, koji je dizajnirao arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredinom 1800-ih i za koji je odabrano novo drvo.

Copy link
Powered by Social Snap