Pretraga

Ministarstvo financira najamninu za zamjenski stan, rok za prijavu uskoro istječe

A- A+

Osobe čije su nekretnine teško oštećene u potresima koji su prošle godine pogodili područje Središnje Hrvatske mogu se prijaviti na Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje. No, pripazite, rok za prijavu uskoro istječe.

Subvencioniranje najamnina, ilustracija | foto: Freepik

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je 12. ožujka 2021. godine novi Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu.

Za manje od tjedan dana istječe rok za prijavu na Javni poziv za financiranje najamnine za zamjenski stan osobama čije su nekretnine oštećene tijekom prošlogodišnjih potresa koji su pogodili područje Središnje Hrvatske.

Prema podatcima Ministarstva u ovu svrhu do sada je isplaćeno više od osam milijuna kuna.

Zaprimljeno više od sto prijava

Na novi Javni poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine do sada su se prijavile 102 osobe, a od zaprimljenih prijava riješena je 61, od čega 53 kojima se odobrava financiranje najamnine. Osam zahtjeva je odbijeno.

Prema Odluci o financiranju najamnine izglasanoj na sjednici Vlade održanoj 18. veljače rok za prijavu na Javni poziv bio je 60 dana od njegove objave, no nakon odluke o produljenju datum kada istječe pomaknut je na 11. svibnja 2021. godine.

O financiranju najamnine:

Financiranje najamnine za zamjenski stan osigurava se:

do obnove stana ili kuće ili
do revizije oznake oštećenja iz preliminarnog pregleda zgrada nakon obavljanja hitnih i nužnih radova za popravak zgrada i stanova ili
do osiguravanja adekvatnog smještaja u stanu u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave ili
do 1. ožujka 2022 godine.,
ovisno o tome koja okolnost prije nastupi.

Kao što smo već pisali, na Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije mogu se prijaviti vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci, te srodnici tih osoba u prvoj liniji, a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020. godine stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na navedenim područjima.

Površine financiranih stambenih objekata:

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine financirat će do 35 kvadratnih metara površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 kvadratnih metara, ali ne više od površine stana ili kuće u vlasništvu koja nije pogodna za stanovanje. Odnosno u iznosu do maksimalno 70,00 kuna po metru kvadratnom sukladno navedenoj površini.

Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi, tako da će se najmodavcu mjesečno isplaćivati iznos najamnine iz sklopljenoga ugovora o najmu, a apsolutni iznos koji će se financirati je ograničen brojem kvadratnih metara po članu kućanstva i cijenom najma po metru kvadratnom.

Copy link
Powered by Social Snap